Image for post
Photo by @summa: License 

Το πιο εντυπωσιακό πάρκο στη Βαρσοβία: Τα Βασιλικά Λουτρά, γνωστά με το όνομα Łazienki Królewskie


Όσοι γνωρίζουν τη Βαρσοβία ξέρουν οτι διαθέτει αρκετά διάσημα σύμβολα, όπως είναι το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης (πολωνικά: Pałac Kultury i Sztuki), το Βασιλικό Κάστρο (πολωνικά: Zamek Królewski) και το Άγαλμα της Γοργόνας (πολωνικά: Pomnik Syreny). Άλλο ένα από τα κορυφαία αξιοθέατά της είναι τα Βασιλικά Λουτρά.

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/axiotheata-sti-varsovia-palati-tou-politismou-kai-tis-epistimis---topothesia-eisitiria-ores-leitourgias/


Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε την ιστορία αυτού του υπέρογκου κηπουρικού συγκροτήματος της Βαρσοβίας. Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα Βασιλικά Λουτρά, όπως εισιτήρια και ώρες λειτουργίας.

Τα Βασιλικά Λουτρά, ή όπως το αποκαλούν οι Πολωνοί, το πάρκο Γουαζιένκι (πολωνικά: Łazienki Królewskie) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη των κατοίκων της Βαρσοβίας για χαλάρωση και βόλτες. Καλύπτοντας έκταση περίπου 76 εκταρίων, αυτός ο χώρος προσφέρει μια μοναδική σύνθεση φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικής σημασίας.

Γιατί να τα επισκεφτείτε

Η απάντηση είναι απλή. Μια βόλτα στο πάρκο Γουαζιένκι σας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψετε έναν εντυπωσιακό φυσικό χώρο με μαγευτικά τοπία και αρχιτεκτονικές ομορφιές. Είναι ο ιδανικός τόπος για να ξεφύγετε από τον αστικό θόρυβο της πόλης και να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας την ηρεμία που προσφέρει το πάρκο. Καθώς περπατάτε στο πάρκο Γουαζιένκι, θα δείτε την καλοκαιρινή κατοικία του τελευταίου βασιλιά της Πολωνίας, Στανισλάβου Αυγούστου Πονιατόφσκι, αλλά και άλλα σημαντικά αξιοθέατα όπως τα θερμοκήπια, το αμφιθέατρο, το Μουσείο Κυνηγιού και Ιππασίας, καθώς και πολυάριθμα γλυπτά που κοσμούν το πάρκο.

Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, οι κήποι του πάρκου ανθίζουν με ποικιλία χρωμάτων. Στην περιοχή μπορείτε επίσης να δείτε πολλά σκιουράκια, πάπιες και κύκνους. Εάν επισκεφθείτε τη Βαρσοβία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε μία από τις διάσημες Κυριακάτικες Συναυλίες Σοπέν. Διεξάγονται κάθε Κυριακή στις 12:00 και στις 16:00, από τις 19 Μαΐου έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ελάτε κάτω από το μνημείο του Σοπέν, καθίστε στο γρασίδι και απολαύστε τη μαγευτική μουσική.

Μπορείτε να φτάσετε στα Βασιλικά Λουτρά εύκολα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς από διάφορα σημεία της Βαρσοβίας. Ωστόσο, αν προτιμάτε να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, θα πρέπει να βρείτε χώρο για στάθμευση. Προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας κοντά στην οδό Myśliwiecka, Bagatela ή Parkowa.

Βασικά αξιοθέατα

Στην παρακάτω λίστα παρουσιάζονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Πάρκου Γουαζιένκι.

Παλάτι στο Νερό

Το "Παλάτι στο Νερό", γνωστό και ως Παλάτι στο Νησί (πολωνικά: Pałac na Wodzie, Pałac na Wyspie), είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του πάρκου. Χτισμένο πάνω σε ένα μικρό νησί μέσα σε λίμνη και συνδεδεμένο με την υπόλοιπη περιοχή μέσω δύο γεφυρών, το παλάτι έχει ιστορία που εκτείνεται στον 17ο αιώνα, όταν ένας Πολωνός ευγενής μετέτρεψε τα αρχικά λουτρά σε παλάτι. Το "Παλάτι στο Νερό" ήταν επίσης τόπος όπου διεξάγονταν τα φημισμένα "Δείπνα της βασιλιά, όπου φιλοξενούνταν επιστήμονες και ποιητές για συζητήσεις επί επίκαιρων θεμάτων. Σήμερα, το παλάτι λειτουργεί ως μουσείο και εκθέτει πολλά έργα τέχνης από τις βασιλικές συλλογές.

Photo by @Arcaion: License

Ώρες λειτουργίας και εισιτήρια

Για τις επισκέψεις στο παλάτι, τη Stara Oranżeria, το Pałac Myślewicki, το Biały Dom, το Wodzbiór, τα Koszary Kantionistów και τα Stajnie Kubickiego, είναι διαθέσιμο ένα ενιαίο εισιτήριο. Τα εισιτήρια προσφέρονται στις εξής τιμές: Κανονικό Εισιτήριο: 60 ζλότυ (περίπου 13,50 ευρώ), Μειωμένο Εισιτήριο: 30 ζλότυ (περίπου 6,75 ευρώ), ενώ για παιδιά από 7 ετών και νέους έως 26 ετών η τιμή είναι μόνο 1 ζλότυ (περίπου 0,22 ευρώ).

Αμφιθέατρο

Το «Θέατρο στο Νησί» (πολωνικά: Amfiteatr, Teatr na Wyspie) είναι ένα υπαίθριο θέατρο, κατασκευασμένο σε ένα μικρό νησί μέσα στη νότια λίμνη. Αποτελεί μια μοναδική αρχιτεκτονική σύνθεση αρχαίων ερειπίων και σύγχρονου θεάτρου υπαίθριου χώρου. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jan Chrystian Kamsetzer της Δρέσδης και άνοιξε στις 7 Σεπτεμβρίου 1791, συμπίπτοντας με την επέτειο της εκλογής του Στανίσλαβ Αυγούστου. Με χωρητικότητα περίπου χίλια άτομα, είναι σχεδιασμένο για τη διεξαγωγή μεγάλων παραστάσεων. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενεί πλήθος μουσικών εκδηλώσεων.

Photo by @Kamyq: License

Μνημείο του Σοπέν

Το μνημείο του Σοπέν (πολωνικά: Pomnik Fryderyka Chopina) είναι ένα μνημείο του διάσημου Πολωνού συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν και βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία μέσα στο πάρκο. Το άγαλμα παρουσιάζει τον Σοπέν καθισμένο κάτω από ένα δέντρο και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία για τους επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συχνά πραγματοποιούνται δωρεάν υπαίθριες συναυλίες πιάνου.

Κήποι

Οι κήποι του Γουαζιένκι είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης. Οι διάφοροι τύποι κήπων περιλαμβάνουν τον Κλασικό Κήπο, τον Ρομαντικό Κήπο και τον Μοντέρνο Κήπο, προσφέροντας ποικιλία τοπίων και αισθητικών εμπειριών.

Ώρες λειτουργίας

Οι κήποι είναι προσβάσιμοι καθημερινά από τις 6:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.
Η παιδική χαρά βρίσκεται στο νότιο τμήμα των κήπων, μεταξύ της οδού Παρκού (πολωνικά: ul. Parkowa) και της Λεωφόρου Κίνας (πολωνικά: Aleja Chińska). Τα υδάτινα παιχνίδια είναι διαθέσιμα από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου.

Photo by @Arcaion: License

Μουσείο Κυνηγιού και Ιππασίας

Το Μουσείο Κυνηγιού και Ιππασίας (πολωνικά: Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του πάρκου και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα επισκόπηση της ιστορίας του κυνηγιού και της ιππασίας στην Πολωνία. Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται κυνηγετικά όπλα, τρόπαια και εξοπλισμός ιππασίας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες.

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη-Τετάρτη: 10:00-17:00
Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-18:00
Σάββατο: 12:00-20:00
Κυριακή: 10:00-16:00
Κάθε Παρασκευή, η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, οι επισκέψεις είναι μόνο ατομικές και δεν απαιτούνται κρατήσεις.

Αν βρεθείτε στη Βαρσοβία, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτό το υπέροχο μέρος. Απολαύστε την ηρεμία των κήπων, εξερευνήστε τα ιστορικά κτίρια, παρακολουθήστε τις καλοκαιρινές συναυλίες Σοπέν και ζήστε από κοντά την μαγεία ενός από τα πιο όμορφα και σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Τα Βασιλικά Λουτρά σας περιμένουν να ανακαλύψετε την γοητεία τους και να δημιουργήσετε αξέχαστες αναμνήσεις.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία