Image for post
Photo by @freepic.diller: License 

Τι καιρό κάνει στην Πολωνία το φθινόπωρο

Πολλοί ταξιδιώτες προτιμούν να επισκεφτούν την Πολωνία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή τον χειμώνα, κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν τη μαγευτική εμπειρία που προσφέρει το φθινόπωρο, ειδικά προς το τέλος Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η Πολωνία φορά τα ωραιότερα της χρώματα. Είναι μια περίοδος ανανέωσης, το λεγόμενο «χρυσό πολωνικό φθινόπωρο», καθώς η φύση αλλάζει την εμφάνισή της και μετατρέπει το τοπίο σε ένα ζωντανό πίνακα χρωμάτων, παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.

Σεπτέμβριος

Καθώς μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο, η αύρα του φθινοπώρου γίνεται όλο και πιο αισθητή. Ο χειμωνιάτικος αέρας καθιστά τις πρωινές και νυχτερινές ώρες δροσερές, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν περίπου τους 7°C - 10°C. Αντίστοιχα, τις μέρες απολαμβάνουμε ακόμη πιο ήπιες θερμοκρασίες που φτάνουν από 15°C έως 18°C. Την ίδια στιγμή, τα φύλλα των δέντρων μεταμορφώνεται σταδιακά σε ένα πανόραμα χρωμάτων, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα φθινοπωρινών αποχρώσεων. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για μεγάλους, χαλαρούς περίπατους στους δρόμους και στα πάρκα της Πολωνίας, καθώς η φύση αρχίζει τη μεταμόρφωσή της.

Photo by @Kireyonok_Yuliya: License

Οκτώβριος

Καθώς εισέρχεται ο Οκτώβριος, οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να κατεβαίνουν και άλλο, με τις ελάχιστες να κυμαίνονται περίπου από 3°C έως 6°C και οι μέγιστες να αγγίζουν τους 10°C - 15°C. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις που παρατηρούμε σε ορισμένες περιοχές της Πολωνίας τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 20°C κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Photo by @standretLicense

Την ίδια στιγμή, με την έναρξη του Οκτωβρίου, αρχίζει η εποχή που αποκαλούμε στα πολωνικά το «χρυσό πολωνικό φθινόπωρο» (πολωνικά: złota polska jesień), που είναι μια πανέμορφη περίοδος όπου το φύλλωμα των δέντρων σε όλη τη χώρα αλλάζει χρώμα, δημιουργώντας ένα καταπράσινο, χρυσαφένιο και πορτοκαλί τοπίο. Ταυτόχρονα, συχνά εμφανίζονται βροχές και ομίχλη, ειδικά το πρωί. Ο Οκτώβριος αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους μήνες στην Πολωνία.Είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε μερικές από τις εντυπωσιακές πόλεις της, όπως την Κρακοβία, τη Βαρσοβία, το Γκντανσκ ή ακόμα και τη Βροτσλάβ.

Νοέμβριος

Κατά τον Νοέμβριο, η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, φέρνοντας αρκετό κρύο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι ελάχιστες τιμές κυμαίνονται από 0°C έως 3°C, ενώ οι υψηλότερες φτάνουν στα 5°C - 8°C. Ο δροσερός αέρας και η ψύχρα σας καλούν να φορέσετε ζεστά ρούχα και να απολαύσετε ζεστά ποτά, όπως ζεστό κρασί ή ζεστή μπύρα. Οι Πολωνοί αγαπούν τα ζεστά αλκοολούχα ποτά. Σίγουρα πρέπει να τα δοκιμάσετε όταν βρίσκεστε στην Πολωνία!

Photo by @TravelScape: License

Τι ρούχα να φορέσετε;

Το φθινόπωρο στην Πολωνία φημίζεται για τις απρόβλεπτες μεταβολές στη θερμοκρασία. Για να είστε έτοιμοι, συνίσταται να επιλέξετε πολλαπλές στρώσεις ρούχων, επιτρέποντάς σας να προσαρμοστείτε εύκολα στις απότομες αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μακρυμάνικα πουκάμισα, φούτερ και ζακέτες, προσφέροντας επιπλέον ζεστασιά και άνεση στην εμφάνισή σας. 

Για τις πιο ψυχρές ημέρες, μπορείτε να προσθέσετε ένα λεπτό φανελάκι από κάτω. Για την εξωτερική ενδυμασία σας, μπουφάν ή ελαφριά παλτό θα σας κρατήσουν ζεστούς και κομψούς. Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε την Πολωνία τον Νοέμβριο, δεν θα πρέπει να ξεχάσετε ένα πιο χοντρό μπουφάν, ένα κασκόλ, ένα σκουφάκι και γάντια, τα οποία θα προστατεύσουν το σώμα και τα χέρια σας από το κρύο.

Ποιες εποχές του χρόνου θεωρείτε ότι είναι οι καλύτερες για τα ταξίδια; Μοιραστείτε την άποψή σας μαζί μας στα σχόλια παρακάτω!

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία