Image for post
Photo by @wirestock: License 

Τι καιρό κάνει στην Πολωνία το χειμώνα

Ο χειμώνας στην Πολωνία είναι συνήθως αρκετά αυστηρός, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας στην Κεντρική Ευρώπη, όπου το κλίμα είναι σχετικά κρύο το χειμώνα. Οι θερμοκρασίες συνήθως πέφτουν σημαντικά, κάτι που έχει και τα πλεονεκτήματά του, ειδικά αν σας αρέσει να απολαμβάνετε τα μαγευτικά χιονισμένα τοπία με συχνές χιονοπτώσεις.

Παρά το κρύο, η Πολωνία μπορεί να είναι ένας μαγευτικός χειμερινός προορισμός για τους Έλληνες ταξιδιώτες, εφόσον είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Φορώντας ζεστά ρούχα, κασκόλ, σκούφια και γάντια, μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά της Πολωνίας και να εξερευνήσετε τις γραφικές περιοχές της, ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Ειδικά τα Χριστούγεννα αποτελούν μια εξαιρετική εποχή για να επισκεφτεί κανείς την Πολωνία. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές, οι εκδηλώσεις και τα δέντρα στολίζουν τις πόλεις, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα που κλέβει τις καρδιές. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, αξίζει να απολαύσετε ένα ζεστό κρασί ή μια ζεστή μπύρα και να δοκιμάσετε μια ωραία ζαπιεκάνκα, μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη! 

H χειμερινή περίοδος στην Πολωνία είναι επίσης ιδανική και για τους λάτρεις του σκι. Με πολλά ορεινά κέντρα σκι και εξαιρετικές πίστες, η Πολωνία προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία για τους ναυαγούς του χιονοδρομικού αθλητισμού. Έτσι, οι λάτρεις του σκι μπορούν να απολαύσουν όχι μόνο το μαγευτικό τοπίο αλλά και τις εκπληκτικές συνθήκες για την εκτέλεση των αγαπημένων τους δραστηριοτήτων στο χιόνι. α μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Πολωνία περιλαμβάνουν τα Mountain Resorts στο Στστσύρκ (πολωνικά: Szczyrk), Jaworzna Krynicka στο Κρίνιτσα Ζντρόι (πολωνικά: Krynica Zdrój), και Zieleniec Sport Arena στην Κότλινα Κουότζκα (πολωνικά: Kotlina Kłodzka) και Kasprowy Wierch στο Zakopane (πολωνικά: Ζακοπάνε).

Αν παρόλο αυτό, θέλετε να αποφύγετε το πολυ έντονο κρύο, γνωρίστε ότι οι πιο κρύες πόλεις της Πολωνίας είναι το Μπιάλιστοκ (πολωνικά: Białystok), το Σουβάουκι (πολωνικά: Suwałki), το Όλστιν (πολωνικά: Olsztyn) και το Ζακοπάνε (πολωνικά: Zakopane). Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι το Ζακοπάνε, που βρίσκεται στα βουνά, εκπέμπει μια μοναδική ομορφιά, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Θερμοκρασία

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι θερμοκρασίες στην Πολωνία υφίστανται σημαντικές διακυμάνσεις. Ας εξετάσουμε πιο λεπτομερώς:

Νοέμβριος - Δεκέμβριος

Οι πρώτοι μήνες του χειμώνα σηματοδοτούν τη μετάβαση από το φθινόπωρο στον χειμώνα. Οι θερμοκρασίες αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά. Τον Νοέμβριο, κυμαίνονται συνήθως από 1°C έως 5°C. Στον Δεκέμβριο, οι χιονοπτώσεις γίνονται πιο συχνές, και με την πάροδο του χρόνου, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν ακόμη περισσότερο, συνήθως από -4°C έως 4°C. Τα ψυχρά ατμοσφαιρικά ρεύματα και οι θερμοκρασίες κάτω από τους -10°C είναι συχνά εμφανή.

Photo by @chandlervid85: License

Ιανουάριος - Φεβρουάριος

Οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι οι αυστηρότεροι μήνες του χειμώνα, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται συνήθως κάτω από το μηδέν και συχνές χιονοπτώσεις, ειδικά στα ορεινά. Κατά τον Ιανουάριο, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται συνήθως από -5°C έως 2°C. Κατά τον Φεβρουάριο, η θερμοκρασία συνήθως πέφτει ακόμη πιο χαμηλά.

Photo by @tawatchai07: License

Μάρτιος

Ο Μάρτιος στην Πολωνία παραμένει ψυχρός, αλλά η άνοιξη αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα. Οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν ελαφρώς, με πιθανές αλλαγές μεταξύ χιονιού και βροχής. Αν και οι θερμοκρασίες αυξάνονται, εξακολουθούν να κυμαίνονται μεταξύ 0°C έως 7°C.

Όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Πολωνία το χειμώνα, αξίζει να λάβετε υπόψη το μεταβαλλόμενο κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του κρύου, του χιονιού και της βροχής. Ωστόσο, η κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να κάνει αυτό το ταξίδι αξέχαστο, επιτρέποντάς σας να αποφύγετε πιθανές δυσκολίες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και έτσι να απολαύσετε τη μαγεία του χειμερινού τοπίου. Θυμηθείτε λοιπόν να έχετε τον σωστό εξοπλισμό, να επιλέξετε τα κατάλληλα ρούχα και να είστε ευέλικτοι στα σχέδιά σας για να απολαύσετε πλήρως κάθε στιγμή της χειμερινής παραμονής σας στην Πολωνία. 

Καλό ταξίδι!

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία