Image for post

Θα πέσουν οι τιμές μήλων στην Πολωνία;

Το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο (PIE, Polski Instytut Ekonomiczny) προβλέπει μείωση των τιμών των μήλων κατά την έναρξη της περιόδου συγκομιδής, υπογραμμίζοντας ότι η φετινή συγκομιδή μήλων μπορεί να είναι περίπου 6% υψηλότερη σε σχέση με την περσυνή χρονιά και να ανέλθει σε 3,3 εκατ. τόνους.  Από την άλλη, η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA, World Apple and Pear Association) εκτιμά το μέγεθος της πολωνικής συγκομιδής σε 3,4 εκατ. τόνους, λαμβάνοντας υπόψη και τη μείωση της συγκομιδής μήλων σε άλλους μεγάλους παραγωγούς, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Πολύ πιθανό η υψηλότερη αυτή συγκομιδή μήλων να έχει θετικό αντίκτυπο στις εξαγωγές της Πολωνίας. Επί του παρόντος όμως, είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί το επίπεδο των εξαγωγών, καθώς οι καιρικές συνθήκες (καταιγίδες, χαλάζι), αλλά και η ανάπτυξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα τελικά αποτελέσματα.

Επίσης, σε περίπτωση αύξησης του αριθμού κρουσμάτων στην Πολωνία ή ενός δεύτερου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη, ενδέχεται να θεσπιστούν ορισμένοι περιορισμοί όσον αφορά το εμπόριο νωπών φρούτων, πχ. κλείσιμο των συνόρων για τους εποχιακούς εργαζόμενους ή εμπόδια  στις μεταφορές.

Βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς μήλων στην Πολωνία

  1. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η 3η στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.
  2. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μήλων στην ΕΕ και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο (όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων).
  3. Τα μήλα αποτελούν τα βασικά εξαγωγικά φρούτα της Πολωνίας και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% του όγκου των εξαγωγών όλων των φρούτων.
  4. Τα πολωνικά μήλα χαρακτηρίζονται από χαμηλότερες τιμές και υψηλή ποιότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2019 οι 27 χώρες της ΕΕ εξήγαγαν περίπου 3.309.000 τόνους φρέσκων μήλων συνολικής αξίας 2.088 εκατ. ευρώ.  
  1. Η Πολωνία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βρέθηκε στην πρώτη θέση με μερίδιο εξαγωγών 29,4% (974 χιλιάδες τόνοι, 327 εκατ. ευρώ).
  2. Η Ιταλία με ποσοστό άνω του 28% και 928 χιλιάδες τόνους.
  3. Η Γαλλία με 11,5% και 381 χιλιάδες τόνους.
  4. Οι Κάτω Χώρες με 6% και 197 χιλιάδες τόνους.
  5. Το Βέλγιο με 5,9% και 195 χιλιάδες τόνους.
  6. Τέλος, η Ισπανία με 3,9% και 128 χιλιάδες τόνους. 

Πηγή: Prognosfruit 2020

Σχετικά άρθρα

Οι διατροφικές προτιμήσεις των Πολωνών το 2019

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία