Image for post
Photo by @freepik: License 

Σημαντικές εορτές στην Πολωνία: τι αξίζει να ξέρετε

Αν βρεθείτε ποτέ στην Πολωνία και δείτε ανθρώπους στους δρόμους να τρέχουν και να κρατούν λουλούδια και δώρα, πιθανότατα να έχετε πέσει πάνω σε μια από τις δημοφιλείς "ημέρες γιορτής" της χώρας.

Η Πολωνία, με την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική της κληρονομιά, διοργανώνει πολυάριθμες γιορτές που έχουν ξεχωριστή σημασία για τους Πολωνούς. Οι παραδόσεις και τα έθιμα που συνοδεύουν αυτές τις ημέρες ζωντανεύουν την ιστορία και τις αξίες των Πολωνών. Παρόλο που αυτές οι μέρες εορτάζονται με μεγάλο ενθουσιασμό και ευλάβεια σε όλη τη χώρα, δεν αποτελούν όλες επίσημες αργίες και έτσι τις καθιστά ευχάριστες εκπλήξεις για τους τουρίστες.

Ημέρα της Γιαγιάς και του Παππού

Στην Πολωνία, η Ημέρα της Γιαγιάς (Dzień Babci) γιορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου, ενώ η Ημέρα του Παππού (Dzień Dziadka) γιορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου. Αυτές οι δύο ημέρες είναι αφιερωμένες στους παππούδες και τις γιαγιάδες, με τα εγγόνια να εκφράζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους.

Photo by @freepik: License

Ημέρα της Γυναίκας στην Πολωνία

Η Ημέρα της Γυναίκας (Dzień Kobiet) γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και την ισότητα των φύλων, με τους Πολωνούς να προσφέρουν τουλίπες και δώρα στις γυναίκες της ζωής τους.

Ημέρα της Μητέρας

Η Ημέρα της Μητέρας (Dzień Matki) στην Πολωνία γιορτάζεται στις 26 Μαΐου. Στην Ελλάδα, η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στις μητέρες, κατά την οποία τα παιδιά τους προσφέρουν λουλούδια, δώρα και εκφράζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους.

Photo by @freepik: License

Ημέρα του Παιδιού

Η Ημέρα του Παιδιού (Dzień Dziecka) γιορτάζεται την 1η Ιουνίου. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά και γιορτάζεται με πολλές δραστηριότητες, παιχνίδια και δώρα. Τα σχολεία και οι οικογένειες οργανώνουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα παιδιά και να τους προσφέρουν χαρά.

Ημέρα του Πατέρα

Η Ημέρα του Πατέρα (Dzień Ojca) στην Πολωνία γιορτάζεται στις 23 Ιουνίου. Στην Ελλάδα, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Είναι μια ημέρα που οι πατέρες τιμούνται και τα παιδιά τους δείχνουν την αγάπη και την εκτίμησή τους, συχνά με δώρα και ευχές.

Ημέρα των Νεκρών και των Ψυχών

Η Ημέρα των Νεκρών, γνωστή και ως Wszystkich Świętych (Ημέρα των Αγίων Πάντων), γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου. Είναι μια ημέρα μνήμης για όλους τους αγίους και τους νεκρούς, κατά την οποία οι Πολωνοί επισκέπτονται τα νεκροταφεία, ανάβουν κεριά στους τάφους των αγαπημένων τους και προσεύχονται για τις ψυχές τους.

Photo by @Евгения Егорова: License

Την επόμενη ημέρα, στις 2 Νοεμβρίου, γιορτάζονται τα Ζαντούσκι Zaduszki δηλαδή Ημέρα των Ψυχών. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στις ψυχές των νεκρών που δεν είναι άγιοι, και οι πιστοί προσεύχονται για την ειρήνη και τη σωτηρία των ψυχών τους.

Αυτές οι εορτές έχουν μεγάλη σημασία στην Πολωνία και αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής των Πολωνών.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία