Image for post

Q&A: Δοκιμή αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια εκθέσεων τροφίμων στην Πολωνία


Η δυνατότητα δοκιμής κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια των εκθέσεων τροφίμων εξαρτάται από την τοπική νομοθεσία και τους κανονισμούς που ισχύουν για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Ως εκ τούτου, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους φορείς ή αρχές που ρυθμίζουν την κάθε εκδήλωση στην Πολωνία για να λάβετε τις ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς και τους περιορισμούς που ισχύουν.

Ποιο νομικό πλαίσιο εφαρμόζεται στην Πολωνία για τη ρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ;

Η παραγωγή αλκοόλ υπόκειται κατά κανόνα σε ένα καθεστώς που προβλέπεται από τον νόμο της 6ης Δεκεμβρίου 2008 "Για τον ειδικό καταναλωτικό φόρο". Ωστόσο, η παραγωγή αλκοόλ στο σπίτι απαλλάσσεται από κάποιες υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον νόμο, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ που παράγεται στο σπίτι απαλλάσσεται από τον ειδικό καταναλωτικό φόρο μόνο εάν παράγεται από ένα φυσικό πρόσωπο με οικιακό τρόπο και δεν προορίζεται για πώληση και προορίζεται αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Πώς ορίζεται η έννοια της προσωπικής χρήσης αλκοόλ στην Πολωνία;

Η προσωπική χρήση αφορά κυρίως την κατανάλωση αλκοόλ από τον ίδιο, την οικογένεια και τους καλεσμένους. Αν και αυτές οι προϋποθέσεις φαίνεται να πληρούνται κατά τη διάρκεια ενός πάρτι γενεθλίων, ένα δημόσιο γεγονός τύπου εμπορική έκθεση ξεπερνά σίγουρα τις περιορισμένες εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το εάν η εκδήλωση είναι κλειστή και το αλκοόλ παρέχεται δωρεάν, δεν θα ισχύουν οι εξαιρέσεις.

Χρειαζομαι ειδική άδεια για να μπορώ να κερνάω ποτά κατά τη διάρκεια της έκθεσης;

Όχι, δεν απαιτείται ειδική άδεια για να κερνάτε ποτά κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης στην Πολωνία. Στη χώρα αυτή, οι άδειες εκδίδονται μόνο για την πώληση και την παροχή αλκοολούχων ποτών. Η διοργάνωση δοκιμών γεύσης ή η συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις συνήθως έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικής υπηρεσίας ή παρουσίασης ενός συγκεκριμένου προϊόντος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρόκειται για πώληση ή παροχή αλκοολούχων ποτών, αλλά για προωθητικές δραστηριότητες ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο τα αλκοολούχα ποτά. Φυσικά, κατά τη διεξαγωγή δοκιμών γεύσης, πρέπει να τηρούνται και άλλες νομικές διατάξεις που διέπουν το θέμα, όπως η απαγόρευση της διοργάνωσης δημόσιων δοκιμών γεύσης.

Θα μπορούσα να προσφέρω δωρεάν ελληνικό κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά στους επισκέπτες της έκθεσης στην Πολωνία χωρίς να έχω πληρώσει ειδικό φόρο κατανάλωσης εκεί;

Κανονικά όχι. Το κρασί που προσφέρεται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής γεύσης η εμπορικής έκθεσης πρέπει να είναι κρασί που έχει παραχθεί νόμιμα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο του κράτους που σερβίρεται. Κυρίως, πρέπει να είναι κρασί που έχει παραχθεί σύμφωνα με το καθεστώς της φορολόγησης, με την είσπραξη του φόρου (με το αντίστοιχο σήμα - "φοροετικέτα"). Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής γεύσης, δεν επιτρέπεται να προσφέρεται κρασί που παράγεται στο σπίτι, καθώς έτσι ξεπερνούνται τα όρια της προσωπικής χρήσης. Μοναδική εξαίρεση μπορεί να αποτελεί το ακατέργαστο κρασί που βρίσκεται σε φάση ζύμωσης (ωρίμανσης) σε δεξαμενές - που παρουσιάζεται στους τουρίστες απευθείας από τη δεξαμενή (ακόμη πριν ωριμάσει οριστικά και θεωρηθεί κανονικό προϊόν).

Μπορώ να μεταφέρω αλκοόλ σε μαζικές εκδηλώσεις στην Πολωνία;

Όχι. Σύμφωνα με το άρθρο 56 του νόμου της 20ης Μαρτίου 2009 με τίτλο "Περί της ασφάλειας των μαζικών εκδηλώσεων", οποιοσδήποτε εισάγει ή κατέχει αλκοολούχα ποτά σε μαζική εκδήλωση (εκτός από αυτά που αγοράστηκαν στον τόπο της εκδήλωσης) υπόκειται σε ποινή περιορισμού της ελευθερίας ή χρηματική ποινή ύψους τουλάχιστον 450 ευρώ.

Σχετικά

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία