Image for post

Που και πως να ψηφίσετε ως Έλληνες πολίτες στην Πολωνία

Για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην Πολωνία και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τώρα έχετε τη δυνατότητα να λάβετε μέρος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25ης Ιουνίου 2023, ψηφίζοντας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαρσοβία. Η διεύθυνση της Πρεσβείας είναι Γκουρνοσλόνσκα (Górnośląska) 35. 

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023, από τις 07:00 έως τις 19:00. Για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το ελληνικό διαβατήριο ή την ταυτότητα σας, καθώς αυτά είναι απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για να επιτραπεί η ψήφος σας.

Τι πρέπει να κάνω για να ψηφίσω;

Για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα στο εξωτερικό, πρέπει πρώτα να εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Θα πρέπει να υποβάλετε μια αίτηση για την εγγραφή σας, η οποία μπορεί να υποβληθεί εύκολα και γρήγορα μέσω του υπολογιστή σας. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σας (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) από το Taxisnet, απλώς επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και ακολουθήστε τις οδηγίες για να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας. Μετά την εγγραφή, θα μπορείτε να βρείτε που ακριβώς θα ψηφίσετε, επισκέπτοντας την αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Ποιοι Έλληνες εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν απομακρυσμένα;

Οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν αν πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Πρέπει να έχουν ζήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα από τα τελευταία 35 χρόνια και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9) για το προηγούμενο ή το τρέχον έτος. Αν πρόκειται για Έλληνες και Ελληνίδες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, δεν χρειάζεται να υποβάλουν φορολογική δήλωση εάν είναι κάτω των 30 ετών και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενή πρώτου βαθμού για το προηγούμενο ή το τρέχον έτος.

Δικαιολογητικά

Για να αποδείξετε τη διετή διαμονή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω έγγραφα, αν είναι διαθέσιμα:
  • Μια βεβαίωση από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο που έχετε φοιτήσει στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τεχνική ή επαγγελματική εκπαίδευση.
  • Μια βεβαίωση ότι έχετε καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές (ένσημα) στην ελληνική ασφαλιστική υπηρεσία.
  • Μια βεβαίωση ότι έχετε ολοκληρώσει τη στρατιωτική σας θητεία, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της θητείας σας.

Με την επίσκεψη στην Πρεσβεία και την κατάλληλη προετοιμασία, μπορείτε να ασκήσετε το δικαίωμα σας να ψηφίσετε και να συμβάλετε στην εκλογική διαδικασία. Είναι σημαντικό να εκφράσετε την προτίμηση σας και να συμμετάσχετε ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία!

Σχετικά

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία