Image for post

Πώς να φτάσετε από το αεροδρόμιο Chopin στο κέντρο της Βαρσοβίας: πρακτικές συμβουλές

Η Βαρσοβία, η πρωτεύουσα της Πολωνίας, είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία, πολιτισμό και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε αυτήν την όμορφη πόλη και έχετε κλείσει πτήση προς το αεροδρόμιο Chopin, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να μετακινηθείτε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης. 

Το αεροδρόμιο Warsaw Chopin Airport (Διεθνές Αεροδρόμιο Φρεντερίκ Σοπέν της Βαρσοβίας) είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Πολωνία και η κύρια πύλη εισόδου για πολλούς επισκέπτες. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Βαρσοβίας. Εδώ θα βρείτε οδηγίες για τις επιλογές μετακίνησης, συμβουλές για τους ταξιδιώτες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. 

Ταξί

Το ταξί αποτελεί μια γρήγορη επιλογή για τη μετακίνηση από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Βαρσοβίας. Για αυτή τη διαδρομή, θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 50 ζλότι, που αντιστοιχούν σε περίπου 12 ευρώ. Αυτή η τιμή περιλαμβάνει ήδη μια αρχική χρέωση 8 ζλότι, συν το κόστος που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της απόστασης που διανύετε με 3 ζλότι (εάν ταξιδεύετε κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 6:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ.). Το βράδυ, τις Κυριακές και τις αργίες, το κόστος ανά χιλιόμετρο ανεβαίνει ελαφρώς στα 4,5 ζλότι, οπότε και η συνολική τιμή μπορεί να είναι λίγο υψηλότερη.

Για να φτάσετε στο κέντρο της Βαρσοβίας, θα χρειαστούν περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση. Η πιάτσα των ταξί στο αεροδρόμιο αυτό βρίσκεται ακριβώς έξω από το κτίριο των αφίξεων. Απλά ακολουθήστε τις σημάνσεις!

Photo by @wirestock: License

Uber

Μια άλλη βολική επιλογή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Πολωνία είναι η χρήση της υπηρεσίας Uber. Στη Βαρσοβία, το Uber λειτουργεί χωρίς προβλήματα και αποτελεί ένα δημοφιλές μέσο μετακίνησης. Απλά κατεβάστε την εφαρμογή Uber στο κινητό σας, εισάγετε τον προορισμό σας, πληρώστε με την κάρτα σας, και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ταξίδι σας! Θα πληρώσετε περίπου 40 ζλότι.

Λεωφορείο

Μια άλλη αρκετά οικονομική επιλογή για τη μετακίνησή σας από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης είναι το λεωφορείο. Από το αεροδρόμιο, υπάρχουν δύο βασικά δρομολόγια που συνδέουν αυτά τα δύο σημεία, το 175 και το 188, καθώς και άλλα τρία που καλύπτουν και άλλες περιοχές της Βαρσοβίας. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο λεωφορείο 175, που θα σας μεταφέρει απευθείας στο κέντρο της πόλης, και το λεωφορείο 188, που προσφέρει μερικές εναλλακτικές διαδρομές μέσω του δικτύου των λεωφορείων της πόλης. Η διαδρομή διαρκεί ανάλογα με την κίνηση περίπου 25-35 λεπτά, και κοστίζει περίπου 2 ευρώ. Η στάση των λεωφορείων βρίσκεται στις αφίξεις.
  • Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 175, το οποίο θα σας οδηγήσει απευθείας στο κέντρο της πόλης, στο Παλάτι Πολιτισμού και Τέχνης (πολωνικά: Pałac Kultury i Sztuki), αρκεί να αποβιβαστείτε στη στάση Dworzec Centralny.
  • Μια άλλη εναλλακτική επιλογή είναι να πάρετε το λεωφορείο 188 και μετά από πέντε στάσεις, να κατεβείτε στη στάση Sasanki. Στη συνέχεια, πρέπει να πάρετε το λεωφορείο 504 για επιπλέον επτά στάσεις πριν κατεβείτε στη στάση Κεντρικός Σταθμός (πολωνικά: Dworzec Centralny).
  • Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 188. Κατεβαίνετε στη στάση Metro Politechnika 51 (μετά από 16 στάσεις). Από εκεί, πρέπει να περπατήσετε λίγο, περίπου 2 λεπτά, για να φτάσετε στον σταθμό του μετρό Politechnika. Από αυτόν τον σταθμό, παίρνετε το μετρό M1 και, μετά από 4 λεπτά, φτάνετε στο κέντρο της πόλης, στον σταθμό Centrum.

Τρένο

Το τρένο είναι μια άλλη γρήγορη επιλογή μετακίνησης. Ο σιδηροδρομικός σταθμός "Warszawa Lotnisko Okręcie" εξυπηρετεί το αεροδρόμιο, και μπορείτε να φτάσετε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρσοβίας σε περίπου 20 λεπτά. Το τρένο που θα πρέπει να πάρετε είναι το SKM S3. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται περίπου στα 4 με 5 ευρώ. Τα εισιτήρια τρένου μπορούν να αγοραστούν επίσης από το Περίπτερο Εξυπηρέτησης Πελατών (πολωνικά: Punkt Obsługi Pasażerów) στον χώρο των αφίξεων, από τους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων στις στάσεις λεωφορείων και στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού, στα τρένα SKM. Ώρες αναχώρησης και άφιξης τρένων.

Χρήσιμες συμβουλές

Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που ετοιμάσαμε για εσάς:

  1. Εάν επιλέξετε το λεωφορείο ή το τρένο, είναι σημαντικό να έχετε μερικά ζλότι μαζί σας για να αγοράσετε τα εισιτήρια από τα φυσικά σημεία πώλησης στις πόλεις. Μπορείτε να δείτε εδώ που μπορείτε να ανταλλάξετε χρήματα στην Πολωνία.
  2. Αν θέλετε να πληρώσετε με την κάρτα σας ή μέσω Revolut, πρέπει να γνωρίζετε ότι στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν αυτόματες μηχανές πώλησης εισιτηρίων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς ή στα λεωφορεία.
  3. Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Πολωνία, κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή "Jak dojade" στο κινητό σας. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τη γλώσσα από πολωνικά σε αγγλικά για να τη χρησιμοποιήσετε πιο εύκολα. Μέσω αυτής της εφαρμογής μπορείτε να αγοράσετε χωρίς αγχός εισιτήρια για διάφορες πόλεις της Πολωνίας.
  4. Κατά τις ώρες αιχμής, η Βαρσοβία μπορεί να αντιμετωπίζει έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Στις στάσεις, οι φωτεινές ενδείξεις θα σας δείχνουν τον ακριβή χρόνο άφιξης του λεωφορείου.

Έχετε ήδη επισκεφθεί τη Βαρσοβία; Ήταν ικανοποιητική η εμπειρία σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας στα σχόλια παρακάτω.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία