Image for post

Πώς να ανοίξετε ένα τραπεζικό λογαριασμό στην Πολωνία;

Πριν αποφασίσετε να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό σε μία από τις πολωνικές τράπεζες, σας συνιστούμε να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές που θα σας παρέχουν αξιόπιστες κατευθυντήριες γραμμές και θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια ενημερωμένη απόφαση.

Επιλογή τράπεζας

Πρώτα από όλα, πρέπει να επιλέξτε την τράπεζα που θέλετε να συνεργαστείτε με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Ένας καλός τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να ερευνήσετε τις διάφορες τράπεζες και τα προϊόντα που προσφέρουν, τις προμήθειες, τις υπηρεσίες και την ποιότητα της εξυπηρέτησης πελατών. Υπάρχουν πολλές τράπεζες στην Πολωνία που εξυπηρετούν αλλοδαπούς και παρέχουν υπηρεσίες σε διάφορες γλώσσες. Μερικές από τις γνωστότερες τράπεζες που συνήθως εξυπηρετούν αλλοδαπούς είναι η Millennium, η BNP Paribas, PKO Bank Polski, η mBank, η Pekao S.A. και η Santander Bank Polska. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες τράπεζες που μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Πριν αποφασίσετε να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Πολωνία, είναι σημαντικό να ελέγξετε ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για το άνοιγμα του λογαριασμού και να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Για παράδειγμα, εάν μετακομίσατε πρόσφατα στην Πολωνία, μπορεί να μην έχετε ακόμη τον φορολογικό αριθμό NIP (αντίστοιχο του ελληνικού ΑΦΜ) ή τον αριθμό PESEL. Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με τα τέλη και τις προμήθειες που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι έχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προτού επιλέξετε τη συγκεκριμένη τράπεζα και να ανοίξετε τον λογαριασμό σας με επιτυχία.

Δικαιολογητικά

Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσκομίσετε στην τράπεζα ορισμένα έγγραφα. Η λίστα των απαιτούμενων εγγράφων μπορεί να διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα. Σίγουρα όμως θα χρειαστείτε:

  • ένα έγκυρο έγγραφο ταυτότητας, όπως διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα
  • ένα έγγραφο που επιβεβαιώνει τη νομιμότητα της παραμονής σας, όπως μια άδεια παραμονής, άδεια διαμονής, κάρτα ΕΕ, βίζα ή ένα πιστοποιητικό από το πανεπιστήμιο
  • ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να απαιτούν επιπλέον έγγραφα, όπως σύμβαση εργασίας στην Πολωνία
  • τον αριθμό PESEL

Συνάντηση

Έπειτα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την τράπεζα για να ορίσετε μια συνάντηση, όπου θα πρέπει να προσκομίσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να συζητήσετε τις λεπτομέρειες σχετικά με τον λογαριασμό σας που σας ενδιαφέρει. Συνιστάται να ξεκινήσετε πρώτα με έναν τρεχούμενο λογαριασμό. Αν είστε ευχαριστημένοι με την εξυπηρέτηση της τράπεζας, τότε μπορείτε να αξιοποιήσετε και άλλες υπηρεσίες που προσφέρει.

Τέλος, πριν ανοίξετε τον λογαριασμό, ελέγξτε επίσης αν το e-banking της τράπεζας είναι διαθέσιμο σε γλώσσα που είναι ευκολότερη να κατανοήσετε, πέραν της πολωνικής. Αυτό θα σας διευκολύνει στη χρήση των τραπεζικών συναλλαγών.

Κάτοικοι Εξωτερικού

Οι ξένοι πολίτες που δεν διαμένουν μόνιμα στην Πολωνία μπορεί να αντιμετωπίσουν ορισμένες δυσκολίες στη διαδικασία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού. Οι περισσότερες τράπεζες στην Πολωνία είναι πιο επιφυλακτικές όταν πρόκειται για τους κατοίκους του εξωτερικού. Αυτό σχετίζεται κυρίως με τα φορολογικά ζητήματα και τις νομικές υποχρεώσεις της κάθε χώρας. Συχνά, οι κάτοικοι του εξωτερικού πρέπει να παροσκόμισουν ένα πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (έγκυρο για τη χώρα διαμονής τους) προκειμένου να λυθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες.

Εταιρικός λογαριασμός

Η πλειοψηφία των τραπεζών στην Πολωνία απαιτεί την φυσική επίσκεψη του νομικού δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού μιας ξένης εταιρείας στην Πολωνία. Κατά τη συνάντηση, υποβάλλεται ένα πρότυπο χειρόγραφης υπογραφής του δικαιούχου και πραγματοποιείται μια συνέντευξη σχετικά με την επιχειρηματική στρατηγική της επιχείρησης.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία