Image for post
Photo by @rawpixel.com: License 

Τελευταία ενημέρωση: 2024-01-19

Πολωνία: Σύσταση εταιρείας χωρίς φυσική παρουσία

Η Πολωνία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύεται ως ελκυστικός προορισμός για επιχειρηματική δραστηριότητα. Συχνά, λόγω αποκλειστικά λογιστικών αιτιών, οι επιχειρηματίες αναρωτιούνται εάν μπορούν να ιδρύσουν εταιρεία στην Πολωνία χωρίς να παρευρίσκονται ή διαμένουν μόνιμα εκεί.

Σε αυτό το άρθρο προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις στο ερώτημα αν ένας ξένος πολίτης ΕΕ, για παράδειγμα Έλληνας, μπορεί να ιδρύσει εταιρεία στην Πολωνία και πόσο περίπλοκη είναι αυτή η διαδικασία.

Ίδρυση εταιρείας στην Πολωνία

Σύμφωνα με τον νόμο "περί ελευθερίας επιχειρηματικής δραστηριότητας", άτομα από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ελεύθερου Εμπορίου (EFTA) μπορούν να ασκούν και να εκτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πολωνία, όπως και οι Πολωνοί πολίτες.

Photo by @rawpixel.com: License

Άτομα που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ μπορούν να δραστηριοποιούνται οικονομικά στην Πολωνία, αλλά μόνο μέσω της δημιουργίας συγκεκριμένων επιχειρηματικών μορφών, εκτός αν υπάρχουν διαφορετικές διεθνείς συμφωνίες. Συνεπώς, κάθε ξένος επιχειρηματίας μπορεί να ανοίξει επιχείρηση στην Πολωνία, αλλά η μορφή της επιχείρησης μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς.

Επίσημη έναρξη της εταιρείας

Η βασική και πιο ασφαλής μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πολωνία είναι η εταιρείες εμπορικού δικαίου - κεφαλαιουχικού τύπου, δηλαδή για παράδειγμα εταιρεία με περιορισμένη ευθύνη (στα πολωνικά: spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Sp. z o.o.), η οποία ιδρύεται συνηθως με τον κλασικό τρόπο συνάπτοντας σύμβαση με μορφή δημοσίου εγγράφου με πολωνό συμβολαιογράφο. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν είναι δυνατόν να ιδρυθεί πολωνική εταιρεία με ξένο συμβολαιογράφο. Παρ' όλα αυτά, η δημιουργία εταιρείας και η σύναψη της συμβατικής συμφωνίας δεν συνδέεται πάντα με την ανάγκη φυσικής παρουσίας του ιδρυτή στην Πολωνία.

Τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που ο αλλοδαπός ιδρυτής δεν μπορεί να παραβρεθεί στην Πολωνία;

Οι αλλοδαποί έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν επιχείρηση στην Πολωνία, είτε πρόκειται για μονοπρόσωπη επιχείρηση (JDG) είτε για εταιρεία με περιορισμένη ευθύνη (Sp. z o.o.), χωρίς να απαιτείται η παρουσία τους στη χώρα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ορισμένες τυπικές διαδικασίες, οι οποίες θα αναλυθούν παρακάτω για καλύτερη κατανόηση.

Διαδύκτιο

Ένας ξένος πολίτης μπορεί να ιδρύσει πλέον επιχείρηση στην Πολωνία μέσω του διαδικτύου. Η διαδικασία αυτή έχει απλοποιηθεί χάρη στα νέα online συστήματα, επιτρέποντας πια την εγγραφή διάφορων μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στην Πολωνία.

  • Για τη μονοπρόσωπη ατομική επιχείρηση (JDG), η εγγραφή γίνεται μέσω της online φόρμας CEIDG-1 στο Σύστημα Κεντρικής Εγγραφής και Πληροφοριών Επιχειρήσεων (CEIDG).
  • Στην περίπτωση των εταιρειών με περιορισμένη ευθύνη (Sp. z o.o.), η διαδικασία ίδρυσης επιχείρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω του συστήματος S24. Η χρήση του συστήματος eKRS είναι εφικτή τόσο για πολίτες της Πολωνίας όσο και για ξένους. Κατά τη διαδικασία S24, κάθε εταίρος πρέπει να διαθέτει ενεργό λογαριασμό στο σύστημα eMS. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαιτείται καλή γνώση της πολωνικής γλώσσας. Επιπλέον, οι ξένοι πολίτες χωρίς αριθμό PESEL μπορεί να αντιμετωπίσουν περιορισμούς στην πρόσβαση σε υπηρεσίες online και να χρειαστεί να ολοκληρώσουν ορισμένες διαδικασίες με τον κλασικό τρόπο.

Εκπρόσωπος με εξουσιοδότηση

Μια εναλλακτική μέθοδος για τη δημιουργία εταιρείας στην Πολωνία, χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας του ιδρυτή, είναι η διορισμός ενός εκπροσώπου, με τη χορήγηση των αναγκαίων εξουσιοδοτήσεων στην κατάλληλη μορφή. Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, η εξουσιοδότηση πρέπει να καλύπτει «τη δημιουργία της εταιρείας και τη σύνταξη της συμβατικής συμφωνίας».  Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες συμβάσεις απαιτούν η σύμβαση να έχει τη μορφή δημοσίου εγγράφου όποτε και η εξουσιοδότηση πρέπει να δοθεί σε αυτήν τη μορφή. Γι' αυτό τον λόγο, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με έναν δικηγόρο που ειδικεύεται σε εμπορικά θέματα που σχετίζονται με το εξωτερικό.

Προσοχή: Απαγόρευση Αντιγραφής Περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου από αυτή την ιστοσελίδα χωρίς αναφορά στην πηγή απαγορεύεται αυστηρά. Μη τήρηση αυτού του κανόνα συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (Νόμος 2121/1993) και υπόκειται σε νομικές κυρώσεις. Παρακαλούμε αναφέρετε την πηγή κατά τη χρήση οποιουδήποτε περιεχομένου.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία