Image for post

Πολωνία: ελληνικές επενδύσεις

Δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στην Πολωνία. Στις ήδη υπάρχουσες, το ελληνικό κεφάλαιο επικεντρώνεται κυρίως σε βιομηχανίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, εμπόριο, κατασκευές και ακίνητα.

Οι πιο γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις στην Πολωνία

  • Chipita – το πολωνικό υποκατάστημα της Chipita, η Chipita Sp. z.o.o. βρίσκεται στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Οι μονάδες παραγωγής είναι στην πόλη Tomaszów Mazowiecki. Ως πιο γνωστά προϊόντα θεωρούνται τα κρουασάν με γέμιση κακάο (7Days, Chipicao) και τα σνακ Bake Rolls (mini chips ψωμιού).
  • EFG Eurobank Ergasias – ξεκινώντας το 2006 με το όνομα Polbank EFG. Λειτούργησε επι έξι χρόνια και στις αρχές του 2013 συγχωνεύτηκε με την Raiffeisen Bank Polska. Πλέον η τράπεζα είναι γνωστή ως Raiffeisen Polbank.
  • Germanos – η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play, μέλος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, το 2017 αύξησε περαιτέρω το μερίδιο αγοράς σε 28,8%, και αποτελεί πλέον τη Νο1 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην πολωνική αγορά, με 15,2 εκατ. συνδρομητές.
  • Παπουτσάνης  η εταιρεία Παπουτσάνης προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Βαρσοβία της Πολωνίας, με την επωνυμία PAPOUTSANIS Sp. z o.o. Μέτοχοι της νέας εταιρίας είναι η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ και η πολωνική σαπωνοποιία Betasoap Sp. z o.o., με ποσοστό 50% εκάστη.
  • ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – η κυπριακή Terna Energy Overseas Ltd (θυγατρική της ελληνικής Τέρνα Ενεργειακή) ίδρυσε στη Βαρσοβία την εταιρεία Eolos Polska. Η Eolos Polska είναι η τέταρτη κατά σειρά εταιρεία που θέτει σε λειτουργία η Τέρνα Ενεργειακή με στόχο την επέκταση των εργασιών της στο εξωτερικό.
  • Coca-Cola Hellenic Bottling Company  εδρεύει στην Βαρσοβία γνωστή ως Coca Cola HBC Polska Sp z o. και απασχολεί 2.061 υπαλλήλους.

'Ελληνικές επιχειρήσεις με παρουσία στην πολωνική αγορά

Sarantis GroupFekscopack Spz o.o., Global Colors Polska S.A., J&PAvax S.A., Alpha Mogilany Development Spz o.o., Frigoglass Spz o.o., Neochimika (Atlantic Polymers), Marflex M.JMaillis PolandMellon Poland Spz o.o.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία