Image for post

Πολωνία: μπορώ να πληρώσω με κάρτα;

Η Πολωνία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει εισαχθεί στην ευρωζώνηΤο νόμισμα που χρησιμοποιείται στην Πολωνία είναι το ζλότι (πολωνικά: złoty - PLN) και είναι η επίσημη νομισματική μονάδα της Πολωνίας από το 1995. Το όνομα στα πολωνικά σημαίνει "χρυσός"  και αναφέρεται στο ιστορικό νόμισμα της Πολωνίας. 

Το ζλότι είναι ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα στην Ευρώπη. Τα κέρματα του ζλότι που κυκλοφορούν στην αγορά είναι:

  • 1, 2, 5, 10, 20 και 50 γρόσια (πολωνικά: groszy)
  • και τα 1, 2 και 5 ζλότι

Τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν είναι τα 10, 20, 50, 100 και 200 ζλότι.

Η Πολωνία διατηρεί την ανεξαρτησία της στο νομισματικό της σύστημα και διαχειρίζεται την οικονομία της αρνούμενη να υιοθετήσει το ευρώ. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει τη χρήση καρτών πληρωμής και οι τουρίστες μπορούν άνετα να πληρώσουν με την κάρτα τόσο σε ζλότι όσο και σε ξένο νόμισμα.

Μπορώ να πληρώσω με κάρτα;

Η χρήση ευρέως καρτών πληρωμής είναι διαδεδομένη στη Πολωνία και μπορεί να γίνει σχεδόν σε όλα τα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, και συνήθως δεν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να έχετε μερικά χρήματα μαζί σας, καθώς ορισμένοι μικρότεροι έμποροι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση ή να μην δέχονται κάρτες.

Επισκεφθήκατε πρόσφατα την Πολωνία; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας - αν αντιμετωπίσατε προβλήματα με την πληρωμή με κάρτα σε πολωνικά καταστήματα και εστιατόρια ή αν όλα πήγαν ομαλά.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία