Image for post

Πέντε βασικά φρούτα που παράγει η Πολωνία

Η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φρούτων και εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Πολωνίας (GUS), η αξία των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων το 2019 ανήλθε σε 31,4 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,8% σε σχέση με πέρυσι.

Τα 5 βασικά φρούτα που παράγει η Πολωνία

Φραγκοστάφυλα

Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φραγκοστάφυλων στην ΕΕ και δεύτερος σε όλο τον κόσμο (μετά τη Ρωσία). Τα μαύρα φραγκοστάφυλα εξάγονται κυρίως σε κατεψυγμένη μορφή. Το 2018 εξήχθησαν 45.000 τόνοι κατεψυγμένων φραγκοστάφυλων, που αντιστοιχούσαν σε 36% της εγχώριας παραγωγής. Οι βασικοί εισαγωγείς είναι: η Λευκορωσία (16.500 τόνοι), η Γερμανία (9,800 τόνοι), η Μεγάλη Βρετανία (4.000 τόνοι) και οι Κάτω Χώρες (3.900 τόνοι).

Μήλα

Η Πολωνία κατέχει την 3η θέση στον κόσμο (μετά την Κίνα, και τις ΗΠΑ) και την 1η στην ΕΕ στην παραγωγή μήλων. Τα μήλα αποτελούν τα βασικά εξαγωγικά φρούτα της Πολωνίας και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% του όγκου των εξαγωγών όλων των φρούτων. Οι βασικοί εισαγωγείς είναι: η Γερμανία, η Λευκορωσία, οι Κάτω Χώρες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία.

Φράουλες

Η Πολωνία κατατάσσεται στην 2η θέση στην Ευρώπη και στην 5η σε όλο το κόσμο στην παραγωγή φραουλών. Οι περισσότερες από τις πολωνικές φράουλες πηγαίνουν στην αγορά της ΕΕ. Το 2019, η Πολωνία εξήγαγε φράουλες αξίας περίπου 180 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα (98.500 τόνοι) αποτελούσαν κατεψυγμένες φράουλες και η αξία τους υπολογίστηκε σε 170 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγείς κατεψυγμένων φράουλων ήταν κυρίως η Γερμανία (38%), οι Κάτω Χώρες (12%), η Γαλλία (11%), το Βέλγιο (6,5%), η Δανία (4,7%), η Σουηδία (4,5%) και η Μεγάλη Βρετανία (4,4%).

Βύσσινα

Η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγωγους βύσσινου στον κόσμο. H συγκομιδή κερασιών το 2019 εκτιμήθηκε σε 150.000 τόνους. Η Πολωνία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κομπόστας σε κονσέρβα στον κόσμο και είναι σημαντικός προμηθευτής κατεψυγμένων κερασιών. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς είναι η Γερμανία και η Λευκορωσία.

Βατόμουρα

Η Πολωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σμέουρων στην Ευρώπη και πέμπτος σε όλο τον κόσμο, μετά τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Μεξικό, τη Σερβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράγει πάνω από 100.000 τόνους ετησίως. Ένα μεγάλο μέρος τους προορίζεται για εξαγωγή.

Το 2019 οι κύριοι εισαγωγείς των πολωνικών φρούτων και γεωργικών προϊόντων ήταν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πωλήθηκε περίπου το 81% των αγροτικών προϊόντων, αξίας περίπου 25,6 δις ευρώ. Ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Πολωνίας ήταν η Γερμανία (μερίδιο άνω του 24%), η οποία αγόρασε αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας 7,6 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 5% περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος. Άλλοι σημαντικοί αγοραστές ήταν η Μεγάλη Βρετανία (μερίδιο 8,9%), οι Κάτω Χώρες (μερίδιο 6,4%), η Γαλλία και η Ιταλία (5,4%) και η Τσεχία (4,8%).

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία