Image for post

Οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στην Πολωνία

Αν σκέφτεστε να αλλάξετε εργασία και να μετακομίσετε στην Πολωνία, θα ήταν χρήσιμο να εξετάσετε πρώτα τις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στην πραγματικότητα, οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στις μεγάλες πόλεις της Πολωνίας ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και τη ζήτηση. 

Οι πιο ακριβές πόλεις όσον αφορά τις ενοικιάσεις είναι η Βαρσοβία και η Κρακοβία. Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας και η πιο ακριβή πόλη, ενώ η Κρακοβία είναι γνωστή για τον τουρισμό και έχει επίσης υψηλές τιμές ενοικίασης. Άλλες πόλεις που παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης είναι η Γκντανσκ, η Πόζναν και η Βρότσλαβ.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης περιοχές στην Πολωνία όπου οι τιμές ενοικίασης είναι πιο προσιτές. Για παράδειγμα, πόλεις όπως η Λόντζ και η Κατοβίτσε προσφέρουν λίγο πιο οικονομικές επιλογές για ενοικίαση.

Αλλαγές στις τιμές των διαμερισμάτων

Το 2022 σημείωσε μια τεράστια αύξηση των τιμών στον τομέα της ενοικίασης κατοικιών στην Πολωνία. Οι τιμές ανέβηκαν εντυπωσιακά, με ορισμένες πόλεις να καταγράφουν αύξηση ακόμα και 20-30% μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Οι αιτίες που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών είναι πολλαπλές. Η ζήτηση για ενοικιαζόμενες κατοικίες ανέβηκε σημαντικά, ενώ η προσφορά δεν κατάφερε να ακολουθήσει αυτόν τον ρυθμό αύξησης. 

Επιπλέον, η ανέβηκε και η αύξηση του κόστους διαβίωσης και η υψηλή πληθωριστική πίεση. Με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές για να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο κόστος συντήρησης και λειτουργίας των κατοικιών.

5 βασικοί λόγοι αύξησης τιμών ενοικίασης διαμερισμάτων 

  1. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει αυξήσει τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών γενικά, και οι ιδιοκτήτες κατοικιών αυξάνουν τα ενοίκια για να αντισταθμίσουν αυτήν την αύξηση.
  2. Η Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας αύξησε τα επιτόκια προσπαθώντας να τον ελέγξει τον πληθωρισμό. Αυτό επηρεάζει τις δόσεις των δανείων και τους ενοικιαστές.
  3. Οι ιδιοκτήτες πολλών ενοικιαζόμενων κατοικιών αγόρασαν τα ακίνητα με στεγαστικά δάνεια. Λόγω του αυξημένου κόστους των δανείων, προσπαθούν να μεταφέρουν αυτό το κόστος στους ενοικιαστές αυξάνοντας τα ενοίκια.
  4. Οι αλλαγές στις συστάσεις της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (KNF) έχουν καθιερώσει αυστηρότερα πρότυπα για τον υπολογισμό της πιστωτικής ικανότητας, περιορίζοντας τη δυνατότητα ανάληψης δανείων από πολλούς ανθρώπους και καθιστώντας πιο δύσκολη την επιλογή της αγοράς κατοικίας.
  5. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τη διαθεσιμότητα κατοικιών προς ενοικίαση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αυξήσει τα ενοίκια εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη ζήτηση από πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Πολωνία.

Ποιο είναι το μέσο ενοίκιο ενός διαμερίσματος στην Πολωνία;

Οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε πολλές πόλεις της Πολωνίας, όπως η Πόζναν, η Βρότσλαβ, η Κρακοβία και η Βαρσοβία, έχουν αυξηθεί σημαντικά.Η αύξηση των τιμών ενοικίασης διαμερισμάτων σε αυτές τις πολωνικές πόλεις αποτελεί ανησυχητική τάση για τους ενοικιαστές. Οι υψηλότερες τιμές ενοικίασης δημιουργούν προκλήσεις για όσους αναζητούν κατάλληλη κατοικία σε αυτές τις δημοφιλείς πόλεις της Πολωνίας.

Εάν ενδιαφέρεστε για την τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιθυμητές από τους ενοικιαστές, παρακαλώ δείτε τον παρακάτω πίνακα με τις τιμές ενοικίασης που έχουν μετατραπεί σε ευρώ. 

Σημειώστε ότι αυτές είναι μόνο μέσες τιμές και μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη συγκεκριμένη περιοχή, την κατάσταση της αγοράς και τις παρούσες συνθήκες. Επίσης, οι τιμές ενοικίασης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος, την τοποθεσία και την ποιότητα του κάθε διαμερίσματος.

Συνολικά, στην Πολωνία υπάρχουν πολλές επιλογές για την ενοικίαση διαμερισμάτων, με διαφορετικές τιμές ανάλογα με την πόλη. Οι μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Βαρσοβία και η Κρακοβία, έχουν υψηλότερες τιμές ενοικίασης, ενώ υπάρχουν και άλλες περιοχές που προσφέρουν πιο προσιτές τιμές.

Συνιστούμε να διαθέσετε χρόνο για έρευνα και να συγκρίνετε τις τιμές και τις διαθέσιμες περιοχές που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε εύκολα να το κάνετε επισκέπτοντας τις δημοφιλείς ιστοσελίδες ακινήτων προς ενοικίαση στην Πολωνία, όπως: Otodom, GratkaMorizonDomiporta,
και Nieruchomości Online.

Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη επιλογή που ταιριάζει στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Πηγή: Domiporta

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία