Image for post

Οδηγός ίδρυσης επιχείρησης στην Πολωνία: Βήματα και απαιτήσεις για Έλληνες επιχειρηματίες

Εφόσον είστε Έλληνας και πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να ξεκινήσετε και να λειτουργήσετε μια επιχείρηση στην Πολωνία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους Πολωνούς πολίτες. Επιπλέον, αν εκτελείτε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υποκατάστημα της επιχείρησης σας στην Πολωνία.

Καλό είναι όμως, πριν ανοίξετε οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα στην Πολωνία, να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα για να πληροίτε τις απαιτήσεις που ισχύουν στη χώρα αυτή. Παρακάτω θα βρείτε ένα γενικό πλαίσιο των βημάτων που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Έρευνα

Αρχικά, πρέπει να κάνετε μια έρευνα για τον τομέα στον οποίο επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε και να εκτιμήσετε την αγορά στην Πολωνία. Θα πρέπει να εξετάσετε την ανταγωνιστικότητα, τη ζήτηση, την τοπική νομοθεσία και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Νομικές απαιτήσεις

Πρέπει να ενημερωθείτε για τις νομικές απαιτήσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης στην Πολωνία. Μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν νομικό ή να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή, τις άδειες, τις φορολογικές υποχρεώσεις και άλλες νομικές διαδικασίες.

Επιχειρηματικό σχέδιο

Θα πρέπει να ετοιμάσετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο που να περιγράφει τον σκοπό, τους στόχους, τη δομή, τη χρηματοδότηση και τις προοπτικές της επιχείρησης σας. Αυτό το σχέδιο μπορεί να απαιτηθεί για την υποβολή στις τράπεζες, τους επενδυτές ή τις αρχές κατά την εγγραφή της επιχείρησης σας.

Νομική μορφή επιχείρησης

Πρέπει να αποφασίσετε τη νομική μορφή για την επιχείρησή σας, όπως ατομική επιχείρηση, εταιρεία με περιορισμένη ευθύνη (Sp. z o.o.) ή ανώνυμη εταιρεία (S.A.). Κάθε μορφή έχει διαφορετικές απαιτήσεις και περιορισμούς, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Εγγραφή

Θα πρέπει να κάνατε έναρξη εμπορικής δραστηριότητας.  Η απλούστερη φόρμα εγγραφής  είναι αποκλειστική ιδιοκτησία, καταχωρείται στο Κεντρικό Μητρώο Οικονομικής Δραστηριότητας (πολωνικά: Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej, CEIDG) και η εγγραφή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Οι εταιρείες εμπορικού δικαίου υπόκεινται σε εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επιχειρήσεων (πολωνικά: Krajowy Rejestr Sądowy. KRS), ενώ το καταστατικό θα πρέπει να συναφθεί συμβολαιογραφικά. Πλέον υπάρχει και η επιλογή δημιουργίας εταιρείας online μέσα από το Διαδύκτιο, αλλά απαιτεί ειδική ηλεκτρονική υπογραφή από τους ιδρυτές ή εξουσιοδότηση.

Η πιο δημοφιλής εταιρική μορφή στην Πολωνία, η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, μπορεί να ιδρυθεί από ένα ή περισσότερους μετόχους, αλλά όχι από άλλη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Οι ιδρυτές μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή τόπο εγκατάστασης. Για τη δημιουργία απαιτείται κεφάλαιο τουλάχιστον 5,000 PLN.

Επιπλέον, πρέπει να επικοινωνήσετε με τη φορολογική αρχή για να εγγραφείτε στο Φορολογικό Μητρώο (Rejestr Podatników VAT). Είναι απαραίτητη και η εγγραφή στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για την απόκτηση κωδικού REGON, ενώ θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για τον φορολογικό κωδικό NIP στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τραπεζικός λογαριασμός 

Θα χρειαστεί να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό για την επιχείρησή σας σε μια τοπική τράπεζα στην Πολωνία. Αυτός ο λογαριασμός θα χρησιμεύσει για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Άδειες και αδειοδοτήσεις

Ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας, ενδέχεται να χρειαστείτε άδειες ή αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες αρχές (αδείας λιανικής πώλησης αλκοολούχων ποτών). Πρέπει να ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις αυτές και να ξεκινήσετε τη διαδικασία για την απόκτηση τους.

Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν νομικό ή να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να εξασφαλίσετε ότι πληροίτε όλες τις νομικές απαιτήσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση μιας επιχείρησης στην Πολωνία. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα και να διευκολύνετε την επιχειρηματική σας διαδρομή στη χώρα!


Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία