Image for post

Νομικές μορφές επιχειρήσεων στην Πολωνία

Η Πολωνία αποτελεί μια ανερχόμενη οικονομία στην καρδιά της Ευρώπης και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων επιχειρηματιών. Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στην Πολωνία, είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τις διάφορες νομικές μορφές που είναι διαθέσιμες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε τις πιο συνήθεις νομικές μορφές επιχειρήσεων στην Πολωνία, οι οποίες είναι κατάλληλες για ξένους επιχειρηματίες.

Ατομική Επιχείρηση

Μονοπρόσωπη επιχείρηση (πολωνικά: jednoosobowa działalność gospodarcza, JDG): Κατάλληλη για όσους επιθυμούν να διεξάγουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αυτοδύναμα. Ως ιδιοκτήτης, θα είστε προσωπικά υπεύθυνος για τις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.

Εταιρική Σχέση Αστικού Δικαίου

Εταιρική Σχέση Αστικού Δικαίου (πολωνικά: spółka cywilna): είναι κατάλληλη για δύο ή περισσότερα άτομα που συνεργάζονται για τη λειτουργία της επιχείρησης. Οι εταίροι μοιράζονται το κέρδος και τις ευθύνες της επιχείρησης.

Κεφαλαιουχικές εταιρείες

Οι κεφαλαιουχικές εταιρείες στην Πολωνία (πολωνικά: spółki kapitałowe) περιλαμβάνουν την εαιρεία περιορισμένης ευθύνης (πολωνικά: spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Sp. z o.ο. ) και την ανώνυμη εταιρεία (πολωνικά: Spółka akcyjna, SA). Επιπλέον, υπάρχει η απλή μετοχική εταιρεία (πολωνικά: prosta spółka akcyjna, PSA). Αυτές οι εταιρικές μορφές απαιτούν τη δημιουργία εταιρικής δομής με μετοχές, και οι μέτοχοι φέρουν ευθύνη μόνο για το ποσό του εισηγμένου κεφαλαίου. 

Η απαιτούμενη επένδυση εξαρτάται από τον τύπο δραστηριότητας. Για παράδειγμα, η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Sp. z o.ο.), η πιο δημοφιλής μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πολωνία, απαιτεί ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 5 000 ζλότι και η απλή μετοχικής εταιρεία (PSA) έχει, κόστος 6 ζλότι ανά σελίδα για τη σύνταξη του συμβολαίου με τον συμβολαιογράφο. 

Εταιρικές σχέσεις 

Προσωπικές εμπορικές εταιρείες - εταιρικές σχέσεις (πολωνικά: spółki osobowe) περιλαμβάνουν: 

  • spółka jawna
  • spółka partnerska
  • spółka komandytowa 
  • spółka komandytowo-akcyjna 

Αυτές οι μορφές επιχειρήσεων περιλαμβάνουν συνεταίρους με διαφορετικά επίπεδα ευθύνης και συμμετοχής στη διαχείριση της επιχείρησης.

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή της κατάλληλης νομικής μορφής επιχείρησης στην Πολωνία εξαρτάται από τις ανάγκες, τους στόχους και τις προτεραιότητες σας ως ξένου επιχειρηματία. Ο χρόνος για τη σύσταση κάθε μορφής εταιρείας στην Πολωνία είναι διαφορετικός. Η ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας εξαρτάται από τη νομική μορφή που θα επιλέξετε. Αυτή η περίοδος κυμαίνεται από 1-2 ημέρες (στην περίπτωση της αποκλειστικής ιδιοκτησίας) έως 2 μήνες (στην περίπτωση των κεφαλαιουχικών εταιρειών).

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα νομικά, φορολογικά και λογιστικά θέματα που σχετίζονται με κάθε μορφή επιχείρησης, καθώς και τις ευθύνες που αναλαμβάνετε ως ιδιοκτήτης ή συνεταίρος.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία