Image for post

Λίστα με πολωνικές αλυσίδες ενδυμάτων και υποδημάτων

Ο κλάδος της μόδας στην Πολωνία αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς και μεγαλύτερους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, η τρέχουσα αξία του κλάδου ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (29,7 δισεκατομμύρια ζλότι). Αυτό δηλώνει τη σημαντική συνεισφορά της μόδας στην οικονομία της χώρας.

Οι τελευταίες τάσεις δείχνουν ότι ο πολωνικός τομέας μόδας εξελίσσεται δυναμικά, με αυξανόμενο ενδιαφέρον και αναζήτηση από τους καταναλωτές. Η εκτίμηση αξίας του κλάδου αποκαλύπτει την ευρεία γκάμα προϊόντων και την υψηλή κατανάλωση μόδας στην πολωνική αγορά.

Στατιστικά στοιχεία

Ο κλάδος της μόδας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό (85%) από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις με λιγότερο από 50 υπαλλήλους. Το 2017, στην Πολωνία λειτουργούσαν 22.237 επιχειρήσεις στον τομέα ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, από τις οποίες:

  • τα 2/3 αποτελούν βιοτεχνίες ενδυμάτων (13.485 εταιρείες),
  • το 1/4 των εταιρειών ασχολούνται με την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (5.813 εταιρείες),
  • το μικρότερο μερίδιο συμμετοχής το κατέχουν οι εταιρείες που παράγουν δερμάτινα είδη (2.939 εταιρείες).
Photo by @senivpetro Link to license

Προβλέψεις για το μέλλον

Σύμφωνα με την έκθεση «Αγορά Μόδας στην Πολωνία» της KPMG, εκτιμάται ότι έως το 2022, ο τομέας ένδυσης στην Πολωνία θα φτάσει περίπου τα 9,45 δισεκατομμύρια ευρώ (43 δισεκατομμύρια ζλότι). Οι αναλυτές της KPMG υπογραμμίζουν ότι το μέλλον του πολωνικού κλάδου ενδυμάτων σχετίζεται στενά με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και την εμφάνιση νέων διαδικτυακών καταστημάτων.

Photo by @lookstudio: License

Οι πιο γνώστες πολωνικές μάρκες ενδυμάτων

Ο όμιλος LPP κυριαρχεί στην αγορά της μόδας στην Πολωνία με γνωστές επωνυμίες όπως Reserved, House, Cropp, Sinasy και Mohito. Με στρατηγική ανάπτυξης σε ειδικά καθορισμένους τομείς και ομάδες-στόχους, ο LPP διατηρεί την επιτυχία των επωνυμιών του. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εισαγωγή της μάρκας Sinsay, η οποία πρόσφατα έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο διάσημες πολωνικές επωνυμίες στον τομέα της μόδας.

Πολωνικές μάρκες υποδημάτων

Η Πολωνία, που μέχρι πρότινος κατείχε την έβδομη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την παραγωγή υποδημάτων, βιώνει περίοδο περιορισμένης παραγωγής με μείωση άνω του 28%. Οι λόγοι περιλαμβάνουν το lockdown, αλλά και την αυξημένη εισαγωγή πολύ πιο οικονομικών υποδημάτων από Κίνα, Ινδία και Βιετνάμ. Παρά ταύτα, υπάρχουν μερικές δημοφιλείς πολωνικές μάρκες υποδημάτων, τα οποία παρουσιάζουμε παρακάτω.

Πολωνικές μάρκες εσωρούχων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της PMR, η αγορά εσωρούχων στην Πολωνία το 2019 άγγιξε τα 4,8 δισεκατομμύρια ζλότι, αντιστοιχώντας στο 12% της συνολικής αξίας της λιανικής αγοράς ρούχων και υποδημάτων στην Πολωνία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αξία του μεριδίου της αγοράς εσωρούχων θα αυξηθεί έως το 2025, φτάνοντας το 14%. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια δημοφιλή πολωνικά εμπορικά σήματα εσωρούχων:



Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία