Image for post

Κρακοβία: Τα 5 σημαντικότερα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στην Κρακοβία, την παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας; Σκεφτείτε όμως, πως στην Κρακοβία υπάρχουν πάνω από 300 ιστορικά κτίρια, 60 παλάτια και εκκλησίες, καθώς και αμέτρητα μουσεία, όλα συγκεντρωμένα σε ένα μαγευτικό μέρος! Τι να επιλέξετε; Ποια αξιοθέατα να ανακαλύψετε πρώτα;  

Είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε! Διαβάσετε το άρθρο και γνωρίστε πέντε από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κρακοβίας που αξίζει να επισκεφτείτε.  

Rynek Główny

Η Κεντρική Αγορά (πολωνικά: Rynek Główny) της Κρακοβίας, με ιστορία που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, αποτελεί το κεντρικό σημείο της πόλης. Αυτός ο μαγευτικός προορισμός βρίσκεται στην καρδιά της Κρακοβίας, όπου συγκεντρώνονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα, όπως το κτίριο Sukiennice, ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο γοτθικός Πύργος του Δημαρχείου και 47 κτίρια που δημιουργούν τη γραφική εικόνα της αγοράς.

Podziemia Rynku

Ένα ακόμα σημείο που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε και θα σας μεταφέρει στον κόσμο της μεσαιωνικής Κρακοβίας. Απλά ακολουθήστε τα σήματα που βρίσκονται στο Rynek Główny και θα βρείτε ένα σύγχρονο μουσείο, όπου εκτίθενται αντικείμενα από τα κτίρια, τους δρόμους και τους τάφους της παλιάς Κρακοβίας. Αυτά τα αντικείμενα φέρνουν στο προσκήνιο τα περίπου 800 χρόνια ιστορίας, όταν η Κρακοβία αναδεικνυόταν ως το σημαντικό εμπορικό κέντρο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Με αυτήν την εμπειρία, θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να περπατήσετε κάτω από το έδαφος της Κεντρικής Αγοράς και να εμβαθύνετε στον αρχαίο κόσμο της Κρακοβίας.

Επίσημη ιστοσελίδα. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 28 PLN έως 145 PLN.

Kościół Mariacki

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστός και ως Βασιλική της Παναγίας (πολωνικά: Kościół Mariacki), αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κρακοβίας. Βρίσκεται στην κεντρική αγορά της πόλης και θα το αναγνωρίσετε από τους δύο χαρακτηριστικούς πύργους που φαίνονται στον ορίζοντα και αποτελούν ένα από τα σύμβολα της πόλης.

Ο ψηλότερος από τους δύο πύργους εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και από εκεί ακούγεται η διάσημη   μελωδία "Hejnał Krakowski", το οποίο παίζεται με μια τρομπέτα κάθε φορά που αλλάζει η ώρα. Αν θέλετε, μπορείτε να ανεβείτε ψηλά στον πύργο και να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης. Προσοχή, όμως, απαιτούνται 239 σκαλοπάτια!

Σας προτείνουμε επίσης να μπείτε μέσα στην εκκλησία, όπου θα απολαύσετε τα όμορφα χρώματα στην οροφή και στα τεράστια παράθυρα! Μέσα στην εκκλησία θα βρείτε επίσης παλαιά έργα τέχνης, τα οποία συνθέτουν έναν εντυπωσιακό πολιτιστικό θησαυρό. 

Επίσημη ιστοσελίδα. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 8 PLN έως 15 PLN.

Sukiennice

Αφού βρεθείτε στην Κεντρική Αγορά της Κρακοβίας, θα βρείτε ένα εντυπωσιακό κτίριο που αναφέρεται ως Σουκιενίτσε (πολωνικά: Sukiennice). Αυτή η μεγάλη και κομψή κατασκευή χρησιμοποιούνταν κάποτε για εμπορικές δραστηριότητες. Σήμερα, στο ισόγειο του κτιρίου, μπορείτε να απολαύσετε φαγητό σε εστιατόρια και να ψωνίσετε από καταστήματα που προσφέρουν τοπικά χειροποίητα αναμνηστικά αντικείμενα. Στον πρώτο όροφο, θα ανακαλύψετε την Galeria Sztuki Polskiej, μια εκλεκτή συλλογή ζωγραφικής και γλυπτικής από τον 19ο αιώνα.

Στον υπόγειο χώρο του Sukiennice υπάρχει ένα μουσείο που φιλοξενεί πλούσιες συλλογές από την εποχή του μεσαίωνα. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε την καθημερινή ζωή της εποχής εκείνης. Στην κορυφή του κτιρίου, βρίσκεται μια πολύ ωραία καφετέρια, όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας και να απολαύσετε μια εξαιρετική θέα προς τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι τιμές των εισιτηρίων για την Galeria Sztuki Polskiej κυμαίνονται από 1 PLN έως 32 PLN.

Wawel

Είναι αδύνατο να παραβλέψουμε το Βασιλικό Κάστρο Βάβελ (πολωνικά: Wawel) από την πρώτη πεντάδα αξιοθέατων της Κρακοβίας! Το κάστρο βρίσκεται σε έναν λόφο με υψόμετρο 228 μέτρα, ακριβώς παράλληλα με τις όχθες του ποταμού Βιστούλα. Αναπτύσσεται στο νότιο τμήμα της εντυπωσιακής Παλαιάς Πόλης της Κρακοβίας και αποτελεί πραγματικό αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Συνδυάζει διάφορα στιλιστικά χαρακτηριστικά και αποτελείται από οχυρά και ποικίλα κτίρια. Η εποχή από τον 11ο έως τις αρχές του 17ου αιώνα μ.Χ η Κρακοβία αποτελούσε την πρωτεύουσα της Πολωνίας, και το κάστρο λειτούργησε ως βασιλική κατοικία και διοικητικό κέντρο της πόλης. Μια επίσκεψη εδώ θα αναδείξει τον πλούτο της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της περιοχής.

Σήμερα το κάστρο προσφέρει πολλά προγράμματα και διάφορες επιλογές για να ανακαλύψετε τον τόπο. Ειδικά για τους μικρούς επισκέπτες, υπάρχει μια ειδική διαδρομή που οδηγεί στο "Jama Smoka", ή αλλιώς το Σπήλαιο του Δράκου, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα παιδάκια. Ξεκινά από τα παλαιά τείχη του Wawel και τελειώνει στον ποταμό Βίσλα, ακριβως δίπλα στον εντυπωσιακό Δράκο του Wawel.

Τα εισιτήρια μπορείτε να τα αγοράσετε εδώ. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 20 ευρώ έως 75 ευρώ.

Έχετε επισκεφθεί αυτά τα μέρη; Ποιο από αυτά σας εντυπωσίασε περισσότερο, ή ίσως έχετε τη δική σας ΤOP 5 λίστα που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας στα σχόλια!


Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία