Image for post

Κλάδος επίπλων στην Πολωνία

Η Πολωνία έχει αποκτήσει μια εξαιρετική φήμη στον τομέα των επίπλων, αναδεικνύοντας τον εαυτό της ως έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως προορισμούς για την παραγωγή και εξαγωγή υψηλής ποιότητας επίπλων. Ο κλάδος των επίπλων στην Πολωνία έχει γνωρίσει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στην οικονομία της χώρας και παρέχοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη του κλάδου 

Η επιτυχία της Πολωνίας στον κλάδο των επίπλων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Καταρχήν, η χώρα διαθέτει μια πλούσια παράδοση στη ξυλουργία, η οποία περνά από γενιά σε γενιά. Τα ξύλινα έπιπλα που παράγονται στην Πολωνία ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και την αισθητική τους. Επιπλέον, η Πολωνία έχει αναπτύξει μια ισχυρή βιομηχανία επίπλων, η οποία συνεργάζεται στενά με εξειδικευμένους σχεδιαστές και αρχιτέκτονες για τη δημιουργία μοντέρνων και λειτουργικών επίπλων. Οι πολωνικές εταιρείες επίπλων επιδεικνύουν δημιουργικότητα και καινοτομία στα προϊόντα τους, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία σε στυλ και σχέδια.

Οι εξαγωγές 

Ο τομέας των εξαγωγών επίπλων αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Πολωνίας. Ειδικά το 2021, μετά την πανδημία του COVID-19, παρουσιάστηκε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Οι εξαγωγές επίπλων αυξήθηκαν σημαντικά, φθάνοντας στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 15,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από μια μικρή πτώση της τάξης του 3% το 2020. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στον κλάδο των εξαγωγών επίπλων στην Πολωνία από το 2010, όταν ο τομέας ανακάμπτει μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.

Οι εταιρείες επίπλων από την Πολωνία έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στην παγκόσμια αγορά, επιτυγχάνοντας σημαντική παρουσία. Η εξαγωγική τους δραστηριότητα έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αναδεικνύοντας την ανταγωνιστικότητα τους. Αυτή η επιτυχημένη πορεία οδήγησε την Πολωνία να γίνει το 2017 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας επίπλων προς τις ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 2021, οι εξαγωγές επίπλων από την Πολωνία αντιπροσώπευαν το 19,2% της συνολικής αξίας των ευρωπαϊκών εξαγωγών επίπλων.

Το 2021, τα πολωνικά έπιπλα έφθασαν σε αγορές 170 χωρών παγκοσμίως. Παρά το ευρύ κύκλο αποδεκτών, ο εξαγωγικός τομέας της βιομηχανίας επίπλων είναι ισχυρά εστιασμένος στις ευρωπαϊκές αγορές. Το 2021, το 80% της αξίας των εξαγωγών επίπλων πωλείται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σημαίνει ότι η σημασία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα είναι μεγαλύτερη από αυτήν των υπόλοιπων κλάδων.

Η Γερμανία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός εξαγωγής των πολωνικών επίπλων αφού το 2021 το 34% των συνολικών εξαγωγών καταλήγει εκεί. Ωστόσο, η σημασία της Γερμανίας μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, ανεβαίνουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές προς τη Φινλανδία έχουν επιδεικνύει υψηλή ανάπτυξη, με την αξία τους να υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Άλλος ένας σημαντικός προορισμός για την πολωνική βιομηχανία επίπλων είναι η Μεγάλη Βρετανία όπου παρατηρείται μια αύξηση περίπου 30% σε σχέση με το 2020 .Κατά το έτος 2021, η χώρα αυτή έγινε δεύτερος μεγαλύτερος παραλήπτης επίπλων από την Πολωνία. 

Τα πλεονεκτήματα των πολωνικών επίπλων

Συγκρίνοντας την αξία και τον όγκο των εξαγόμενων επίπλων ανά κράτος μέλος της ΕΕ, παρατηρούμε ότι ένα χαρακτηριστικό του πολωνικού εξαγωγικού τομέα είναι οι χαμηλές τιμές που προσφέρονται. Το 2021, ο δείκτης μονάδων αξίας για τις εξαγωγές επίπλων από την Πολωνία ήταν 270 ευρώ ανά 100 κιλά επίπλων, αποτελώντας έναν από τους χαμηλότερους στις ευρωπαϊκές χώρες (με εξαίρεση τη Λιθουανία). Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο δείκτης αυτός κυμαίνονταν σε μέσο όρο 420 ευρώ ανά 100 κιλά. Οι τιμές του δείκτη ήταν λίγο υψηλότερες για τους μεγαλύτερους εξαγωγείς επίπλων, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, με 460 και 430 ευρώ ανά 100 κιλά αντίστοιχα. Το σχετικά χαμηλό επίπεδο του δείκτη υποδεικνύει ότι τα πολωνικά προϊόντα ανταγωνίζονται στις ξένες αγορές κυρίως μέσω της ανταγωνιστικής τιμής τους.

Η πολωνική αγορά εξαγωγών επίπλων είναι επίσης ανταγωνιστική λόγω των χαμηλών μισθών και του μεγάλου αριθμού ξένων εργαζομένων στα εργοστάσια. Επιπλέον, η κοντινή απόσταση προς άλλες αγορές εξωτερικού είναι πλεονέκτημα λόγω του ακριβού κόστους μεταφοράς επίπλων. Επίσης, υπάρχουν μεγάλοι εγχώριοι πόροι ξυλείας και εύκολη πρόσβαση σε προμηθευτές υλικών στην Πολωνία.

IKEA

Ένα ακόμη σημαντικό μέρος της επιτυχημένης εξαγωγής επίπλων στην Πολωνία είναι η συμμετοχή των πολωνικών εργοστασίων σε παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής, όπως η IKEA. Η IKEA έχει 18 εργοστάσια παραγωγής στην Πολωνία και χρησιμοποιεί επίσης άλλα 90 εργοστάσια παραγωγής επίπλων και εξαρτημάτων από εξωτερικούς προμηθευτές. Το 18% της παγκόσμιας παραγωγής της IKEA προέρχεται από την Πολωνία, καθιστώντας την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής μετά την Κίνα που αντιστοιχεί στο 28% της συνολικής παραγωγής. Στον τομέα των ξύλινων επίπλων, η Πολωνία συμμετέχει κατά 50% στην παγκόσμια παραγωγή.

Συνοψίζοντας, η Πολωνία έχει επιδείξει εντυπωσιακή ανάπτυξη στον κλάδο επίπλων και έχει κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Οι πολωνικές εταιρείες ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και τον καινοτόμο σχεδιασμό των προϊόντων τους. Οι εξαγωγές επίπλων από την Πολωνία έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με τη συνεχή καινοτομία και την προσήλωση στην ποιότητα, η Πολωνία συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές επίπλων.

Αν ενδιαφέρεστε για την πολωνική βιομηχανία επίπλων, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και τις εμπορικές εκθέσεις επίπλων που λαμβάνουν χώρα στην Πολωνία!

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία