Image for post
Photo by @wikiimages: License 

Ιστορική ημέρα για την Πολωνία: πολωνικός πύραυλος έφτασε στο διάστημα

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Space24.pl, στις 3 Ιουλίου 2024, ο πολωνικός υποτροχιακός πύραυλος ILR-33 BURSZTYN 2K πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση, κατά την οποία έφτασε στο διάστημα. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το νορβηγικό διαστημικό κέντρο Andøya Spaceport. Το ακριβές ύψος που επιτεύχθηκε ακόμα επαληθεύεται, αλλά πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα των Πολωνών μηχανικών.

Η ημερομηνία 3 Ιουλίου 2024 θα περάσει στην ιστορία των πολωνικών επιτευγμάτων στην ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών. Στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τη δοκιμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρωτοβουλία συμμετείχε επίσης η Πολωνική Διαστημική Υπηρεσία, η οποία συνέβαλε στη χρηματοδότησή της.

Ο ILR-33 BURSZTYN 2K είναι ο πρώτος πύραυλος στον κόσμο που χρησιμοποιεί υπεροξείδιο του υδρογόνου 98% ως οξειδωτικό. Είναι εξοπλισμένος με έναν καινοτόμο υβριδικό πυραυλοκινητήρα και κινητήρες στερεού καυσίμου, καθώς και μια σειρά από σύγχρονες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα πυραυλικά συστήματα. 

Αυτές περιλαμβάνουν τον αρθρωτό υπολογιστή πτήσης OBC-K1, τα πυροκροτητικά φυσίγγια EGG1U, τις πυροτεχνικές βαλβίδες και τον κινητό αυτόνομο εκτοξευτή WR-2. Όλες οι σχεδιαστικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο Lukasiewicz – Ινστιτούτο Αεροπορίας. Ο πύραυλος κινείται με ταχύτητα σχεδόν 1,4 km/s και προορίζεται για την πραγματοποίηση δοκιμών τεχνολογιών για τη διαστημική βιομηχανία και επιστημονικές έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λύσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος BURSZTYN επέτρεψαν τη συμμετοχή πολωνικών κοινοπραξιών σε μια σειρά διεθνών πυραυλικών έργων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/izera-ilektriko-aftokinito-apo-tin-polonia/

Σχετικά

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία