Image for post

Η Πολωνία στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες με τη μικρότερη πτώση του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά δεδομένα της Πολωνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (GUS), στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή στην περίοδο κλειδώματος της οικονομίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Πολωνία ανήλθε στο 8,2%, ενώ στην ίδια περίοδο του προηγουμένου έτους (2019) το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 4,6%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές για το έτος αναφοράς 2010) μειώθηκε κατά 8,9% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ήταν χαμηλότερο κατά 7,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση του ΑΕΠ στην Πολωνία είναι μία από τις πιο ήπιες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πολωνία, μαζί με τη Φινλανδία και τη Λιθουανία, σημείωσαν τη μικρότερη μείωση του ΑΕΠ κατά την περίοδο αυτή.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Πολωνίας ανακοίνωσε πως «Η παρουσίαση της εκτίμησης του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του COVID-19 και την εισαγωγή κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι μέθοδοι και οι πηγές δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του ΑΕΠ παραμένουν ίδιοι. Όσον αφορά τις πηγές δεδομένων, έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της πληρότητάς τους και της συγκρισιμότητάς τους».

Αύξηση των εξαγωγών μέσα στην πανδημία

Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά τους κρατικούς περιορισμούς, η Πολωνία κατέγραψε υψηλό εμπορικό πλεόνασμα που ανήλθε στα 2,7 δις EUR. Η μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές σημειώθηκε σε προϊόντα όπως:

  • καπνός
  • ρούχα
  • έπιπλα
  • τηλεοράσεις
  • μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
  • κινητήρες για υβριδικά αυτοκίνητα

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε επίσης, έντονη μείωση των εισαγωγών της Πολωνίας, η οποία αφορούσε κυρίως το πετρέλαιο, τα νέα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία