Image for post
Photo by @Arkaion: License 

Η Γοργόνα της Βαρσοβίας: τι είναι και που βρίσκεται

Λίγοι ξένοι ταξιδιώτες γνωρίζουν ότι η γοργόνα, γνωστή ως Γοργόνα της Βαρσοβίας (πολωνικά: Syrenka Warszawska), είναι ένα χαρακτηριστικό μοτίβο που συνδέεται στενά με την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Εμφανίζεται στο έμβλημα της πόλης, ενώ απεικονίσεις της βρίσκονται σε πολλά άλλα σημεία της Βαρσοβίας. Κάποιες από αυτές είναι επίσημα μνημεία, ενώ άλλες έχουν τοποθετηθεί από ιδιώτες σε λιγότερο γνωστά σημεία. Η Γοργόνα της Βαρσοβίας συνδέεται επίσης με θρύλους και ιστορικά γεγονότα της πόλης. Πάμε λοιπόν να τα εξερευνήσουμε μαζί.

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/varsovia-anakalypste-tin-polonia/

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/axiotheata-sti-varsovia-palati-tou-politismou-kai-tis-epistimis---topothesia-eisitiria-ores-leitourgias/

Τι απεικονίζει η Γοργόνα της Βαρσοβίας;

Η "Γοργόνα της Βαρσοβίας" απεικονίζει, όπως δηλώνει και το όνομά της, μια γοργόνα - μισή γυναίκα και μισό ψάρι - που κρατάει σπαθί στο δεξί της χέρι και ασπίδα στο αριστερό. Τα μαλλιά της είναι πιασμένα σε κότσο στον αυχένα. Το βλέμμα της είναι στραμμένο προς τον βορρά, ενώ το γυναικείο τμήμα του κορμού της προστατεύεται από μια στρογγυλή, ελαφρώς κυρτή ασπίδα. Στην ασπίδα υπάρχει η εικόνα ενός αετού με στέμμα, που επίσης συμβολίζει την Πολωνία, και γύρω από τον αετό αναγράφεται η λέξη "Βαρσοβία".

Photo by @amek: License

Η γοργόνα στο έμβλημα της Βαρσοβίας

Η γοργόνα συνδέεται με την πόλη από πολύ παλιά, πριν ακόμα η Βαρσοβία αποκτήσει τον τίτλο της πρωτεύουσας. Ωστόσο, στο έμβλημα της πόλης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 14ου αιώνα, το 1390, αν και τότε είχε μια εντελώς διαφορετική μορφή. Ήταν μια γοργόνα με αποκρουστική εμφάνιση: το πάνω μέρος του σώματός της ήταν γυναικείο, ενώ το κάτω ήταν αντρικό, και είχε ανεπτυγμένα φτερά και ουρά. Από την αρχή, όμως, κρατούσε σπαθί και ασπίδα.

Ενδιαφέρον έχει ότι η επόμενη εκδοχή της γοργόνας ήταν ακόμα πιο αντρική, αν και είχε μακριά μαλλιά και εμφανές γυναικείο στήθος. Τα φτερά της έγιναν μεμβρανώδη και δεν έμοιαζαν πια με φτερά πουλιού. Στη συνέχεια, η Γοργόνα πήρε τη μορφή μισής γυναίκας και μισού ψαριού, και άρχισε να εμφανίζεται, ήδη από το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, σε διάφορες εικονογραφήσεις λογοτεχνικών έργων.

Το σημερινό σύμβολο της πόλης, που εμφανίζεται στο τρέχον έμβλημα, σχεδιάστηκε από τον Feliks Szczęsny Kwarta και προέρχεται από έναν διαγωνισμό που έλαβε χώρα το 1938. Το έμβλημα εγκρίθηκε στις 31 Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Στο μεταξύ, εμφανίστηκαν άλλες εκδοχές της γοργόνας, οι οποίες όμως γρήγορα αντικαταστάθηκαν από το σχέδιο του Κβάρτα. Από το 1990, η Γοργόνα στο έμβλημα παραμένει αμετάβλητη.

Γιατί γοργόνα;

Οι πηγές λένε πως ο πιο γνωστός θρύλος της, ο πιο γνωστός θρύλος της «Γοργόνας της Βαρσοβίας» αναφέρεται σε δύο ψαράδες, τον Ματέους και τον Σιμόν, οι οποίοι μαγεύτηκαν από τη φωνή μιας γοργόνας και αποφάσισαν να την πιάσουν. Μη γνωρίζοντας πώς να το κάνουν, ζήτησαν τη συμβουλή του ερημίτη Πατέρα Βαρνάβα. Εκείνος τους πρότεινε να πάνε στην πηγή με φρεσκοκομμένα κλαδιά και να ρίξουν στη γοργόνα ένα σχοινί με αγιασμό για να την πιάσουν και να την προσφέρουν ως δώρο στον πρίγκιπα.

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/to-pio-entyposiako-parko-sti-varsovia-ta-vasilika-loutra-gnosta-me-to-onoma-azienki-krolewskie/

Σύμφωνα με την ιστορία, η πηγή βρισκόταν στη σημερινή οδό Μπουγκάι (πολωνικά: ul. Bugaj), όπου πρωτοεμφανίστηκε η γοργόνα. Ήταν μια κοπέλα εξωπραγματικής ομορφιάς με μακριά μαύρα μαλλιά και ζαφειρένια μάτια. Την έπιασαν και την έκλεισαν σε έναν στάβλο, βάζοντας έναν βοσκό να την προσέχει. Ωστόσο, ο βοσκός, μαγεμένος από το τραγούδι και την πανέμορφη φωνή της, την απελευθέρωσε και στη συνέχεια πήδηξε μαζί της στο ποτάμι.

Photo by @tevenet: License

Που βρίσκεται το πιο γνωστό άγαλμα της γοργόνας;

Στη Βαρσοβία, μπορείτε να βρείτε πολλές απεικονίσεις της γοργόνας, στις προσόψεις των κτιρίων, στα φανάρια, στα βιτρό ή ακόμα και στις διαφημιστικές πινακίδες. Ομως τα δύο πιο διάσημα μνημεία βρίσκονται στην Παλιά Πλατεία στο κέντρο της πόλης (πολωνικά: Rynek Starego Miasta) και κοντά στον ποταμό Βιστούλα, δίπλα στη γέφυρα Σβιεντοκζίσκι (πολωνικά: Most Świętokrzyski), στην οδό Βυμπζέζε Κοσιούσκοβσκι (πολωνικά: Wybrzeże Kościuszkowskie). Σας συνιστούμε να τα επισκεφθείτε για να νιώσετε από κοντά την ιστορία της Βαρσοβίας. Άλλωστε, είναι και πολύ ωραία μέρη για το απογευματινό σας περίπατο.

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/volta-sti-varsovia-be-happy-museum/

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία