Image for post

Η γαστρονομία της Πολωνίας

Η Πολωνία διαθέτει μια πλούσια κουλτούρα φαγητού και μοναδικά αρώματα, από την Βαλτική Θάλασσα μέχρι τα Τατρα Όρη. Με αμέτρητες επιλογές, η πολωνική κουζίνα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας. Ας δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Πολωνίας που μπορεί κανείς να δοκιμάσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Πιερόγκι 

Τα πιερόγκι (πολωνικά: pierogi) είναι ένα από τα διασημότερα πιάτα της Πολωνίας. Είναι μικρά ζυμαρικά (dumplings) που μπορεί να περιέχουν ποικιλία υλικών, όπως κοτόπουλο ή χοιρινό, μανιτάρια και ακόμη και διάφορα φρούτα (φράουλα, μύρτιλο, βύσσινο κλπ.) 

Μπορείτε να τα απολαύσετε ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό σνακ, και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία των γεύσεων που προσφέρουν. Τα pierogi είναι μια μοναδική επιλογή για ένα αυθεντικό γεύμα Πολωνικής κουζίνας, που θα σας μείνει αξέχαστο.

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/pierogki-i-paradosiaki-gefsi-apo-tin-polonia/

Photo by @timolina: License

Μπίγκος

Το μπίγκος (πολωνικά: bigos) είναι ένα παραδοσιακό πολωνικό πιάτο, το οποίο είναι γνωστό για την ποικιλία των υλικών του, που περιλαμβάνουν διάφορα είδη κρέατος (συνήθως χοιρινό, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και αγριογούρουνο, βοδινό ή κοτόπουλο) και λαχανικά (κυρίως λευκό και κόκκινο κρεμμύδι, λάχανο και καρότο). Περιέχει πλούσια μπαχαρικά, όπως φύλλα δάφνης. Το bigos είναι ένα ιδανικό φαγητό για οποιαδήποτε εποχή και περίσταση.

Ζούρεκ 

Το ζούρεκ (πολωνικά: żurek) είναι ένα παραδοσιακό πολωνικό φαγητό που έχει σαν βάση ζυμωτό σκόρδο ("żur") που φτιάχνεται απο απλά υλικά όπως σκόρδο, αλεύρι, νερό και αλάτι και ωριμάζει για 3-5 ημέρες για να αποκτήσει την ιδιαίτερη γεύση του. Σερβίρεται συνήθως ως σούπα και συνοδεύεται από κομμάτια λευκού χοιρινού και πατάτες. Τα μπαχαρικά, όπως η πάπρικα και το πιπέρι, προσδίδουν μια μοναδική γεύση στο φαγητό ενω φορές προστίθεται ακόμα και αλκοόλ για να του δώσει ακόμα πιο πλούσια γεύση. 

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/christougenna-stin-polonia-ethima-paradoseis-kai--fagita/

Κοτλέτ σχαμπόουι 

Το κοτλέτ σχαμπόουι (πολωνικά: kotlet schabowy) είναι χοιρινή μπριζόλα πανέ συνήθως σερβίρεται με βραστές πατάτες ή πουρέ πατάτας. Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συναντάται συχνά στα εστιατόρια και τα σπίτια της Πολωνίας.

Photo by @KamranAydinovLicense

Ζαπιέκανκα

H ζαπιέκανκα (πολωνικά: zapiekanka) είναι ένα είδος πίτσας, αλλά σε μορφή σάντουιτς. Αποτελείται από ένα μεγάλο ψωμί με σάλτσα (πολλές φορές καυτερή!) μανιτάρια, τυρί, πιπεριές, σαλάμι.

Ανακαλύψτε και δοκιμάστε τα παραπάνω πιάτα στην επόμενη επίσκεψη σας στην Πολωνία και δείτε πόσο γρήγορα θα ερωτευθείτε αυτή την πλούσια κουζίνα.

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/i-zapiekanka-to-dimofiles-street-food-apo-tin-polonia/


Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία