Image for post

Η αγορά ζυμαρικών στην Πολωνία

Τα ζυμαρικά είναι μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες κατηγορίες προϊόντων διατροφής στην Πολωνία. Ο τζίρος της πολωνικής αγοράς ζυμαρικών ανέρχεται συνολικά σε 1 δις PLN (232 603 591 EUR). Τον Μάρτιο του 2017, το ποσό αυτό μεταφράστηκε σε 160 χιλ. τόνους ζυμαρικών. Τα ζυμαρικά αποτελούν μία από τις σημαντικότερες και δημοφιλέστερες κατηγορίες σε καταστήματα τρόφιμων μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα. 

Κατά μέσο ορό στα πολωνικά καταστήματα και τα σουπερμάρκετ υπάρχουν περίπου 18 διαφορετικά είδη ζυμαρικών στο ράφι.
Συμφώνα με τις έρευνες, περίπου το 90% των πολωνικών καταστημάτων μικρού μεγέθους προσφέρουν στους καταναλωτές τους τουλάχιστον ένα είδος ζυμαρικών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Πολωνοί καταναλωτές αρχίζουν να δίνουν περισσότερη προσοχή στη σύνθεση των ζυμαρικών. Προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα ενδυναμωθεί στα επόμενα χρόνια.

Τα είδη ζυμαρικών που προτιμάνε οι Πολωνοί 

  1. fusilli
  2. spaghetti
  3. capellini
  4. penne

Σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Πολωνία τα μακαρόνια δεν αποτελούν εποχιακό προϊόν για τους Πολωνούς και καταναλώνονται καθόλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε έντονη προτίμηση για τα:

  • σκληρά ζυμαρικά
  • ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • χρωματιστά ζυμαρικά
  • διάφορες ασυνήθιστες μορφές ζυμαρικών
Ως πιθανά εμπόδια ανάπτυξης της αγοράς ζυμαρικών στην Πολωνία μπορεί να θεωρηθούν ενδεχόμενες δραστηριότητες προώθησης σε υποκατάστατα προϊόντα, όπως το ρύζι ή το πλιγούρι.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία