Image for post

Η αγορά e-commerce στην Πολωνία

Το ηλεκτρονικό εμπόριο της Πολωνίας αυξάνεται συνεχώς. Το 2016 ο όγκος των πωλήσεων στα ηλεκτρονικά καταστήματα έφτασε σχεδόν τα 35 δις PLN (7,9 δις ευρώ), το 2018 ήταν στα 40 δις PLN (9,1 δις ευρώ), ενώ προς το τέλος του 2019 είχε φτάσει ήδη στα 50 δις PLN (11,4 δις ευρώ). 

Tο 2018, δημιουργήθηκαν περίπου 1.800 νέα ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ο αριθμός των e-shops στην Πολωνία έφτασε τα 2.800! Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως οι Πολωνοί αγαπούν τις ηλεκτρονικές αγορές. Σύμφωνα με την έκθεση Statista DigitalMarket Outlook, η πολωνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, με αποτέλεσμα η Πολωνία να κατατάσσεται στη 13η θέση μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο.

Από την άλλη σύμφωνα με την Gemius, μία διεθνή εταιρεία έρευνας και τεχνολογίας:

  • το 2017, το 54% των διαδικτυακών χρηστών της Πολωνίας πραγματοποίησε ηλεκτρονικές αγορές
  • το 2018, το ποσοστό αυτό έφτασε το 56%
  • ενώ το 2019, το 62%

Οι αριθμοί αυτοί γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακοί αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού της Πολωνίας, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 38,4 εκατομμύρια πολίτες. Σύμφωνα με την Gemius, πάνω από 15 εκατομμύρια Πολωνοί ψωνίζουν συστηματικά στο Διαδίκτυο, από τους οποίους το 54% είναι γυναίκες και το 23% άνδρες. Υπάρχει και μια αυξανόμενη τάση διαδικτυακών αγορών από τους εκπροσώπους της νεότερης ηλικιακής ομάδας, ηλικίας από 15 έως 25 ετών, οι οποίοι αποτελούν το 31% των αγοραστών και της μεγαλύτερης ομάδας χρηστών, ηλικίας άνω των 50 ετών, που επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν το 12% των αγοραστών.

Γιατί οι Πολωνοί επιλέγουν να αγοράζουν από το Ίντερνετ

Συμφώνα με την Gemius, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Πολωνοί πραγματοποιούν τις αγορές τους διαδικτυακά:

1. δυνατότητα αγοράς οποιαδήποτε στιγμή (75%)
2. δυνατότητα αγοράς χωρίς έξοδο από το σπίτι (72%)
3. απεριόριστος χρόνος για λήψη αποφάσεων (68%)

Από ποιες συσκευές αγοράζουν οι Πολωνοί

Το 74% των Πολωνών αγοράζει από το laptop, το 64% πραγματοποιεί αγορές από τα κινητά τηλεφώνα, το 54% προτιμάει τον σταθερό υπολογιστή, το 27% το tablet και μόλις το 3% τα e-book readers.

Από που αγοράζουν οι Πολωνοί

Το 2019, το 60% των χρηστών του Διαδικτύου αγόρασε σε πολωνικά ηλεκτρονικά καταστήματα και το 26% σε ξένα. Τα δύο τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά, παρατηρείται μία αυξητική τάση ως προς τις αγορές στα ξένα ηλεκτρονικά μαγαζιά.

Σύμφωνα με την έρευνα Gemius, οι υψηλές θέσεις στην κατηγορία οικιακών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών καταλαμβάνονται από τους ακόλουθους ιστότοπους:

Ενώ στην κατηγορία των ενδυμάτων:

Ο μεγαλύτερος ηγέτης στην κατηγορία πολυμέσα, εφαρμογές, ηλεκτρονικά βιβλία κλπ. είναι το Empik (23%).

Τι αγοράζουν οι Πολωνοί στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με τη Nielsen, οι περισσότεροι χρήστες Διαδικτύου στην Πολωνία (61%) αγοράζουν διαδικτυακά ρούχα και αξεσουάρ, αμέσως μετά κατατάσσονται τα ταξίδια (59%) και τα βιβλία (49%). Ρούχα και αξεσουάρ είναι επίσης οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων που αγοράζονται σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μεταξύ των υπηρεσιών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι τα food delivery (33%) και η αγορά των συσκευασμένων τρόφιμων. Οι Πολωνοί, κατά κεφαλήν, ξοδεύουν περίπου 224 PLN τον μήνα σε ηλεκτρονικές αγορές (51 ευρώ). Συμφώνα με τις έρευνες, οι καταναλωτές με πανεπιστημιακή εκπαίδευση άλλα και τα άτομα της ηλικιακής κατηγορίας 25-34 ετών, ψωνίζουν αρκετά παραπάνω ξοδεύοντας στο Διαδίκτυο περίπου 393 PLN (90 ευρώ).

place-ad-here

Αξίζει να γνωρίζεις

Στην Πολωνία λειτουργούν δύο μεγάλες πλατφόρμες e-commerce:

1. Allegro.pl
Είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών στην Πολωνία. Λειτουργεί από το 1999. Διαθέτει πάνω από 90 εκατομμύρια προσφορές και κάθε μήνα αγοράζονται πάνω από 30 εκατομμύρια προϊόντα.

2. Ceneo.pl
Είναι μεγάλος ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου στην Πολωνία που επιτρέπει τη σύγκριση των τιμών προϊόντων συγκεκριμένων καταστημάτων (το αντίστοιχο Σκρουτζ). Λειτουργεί από το 2005 συγκεντρώνοντας πάνω από 18.000 ηλεκτρονικά καταστήματα και διευκολύνει εκατομμύρια χρήστες να βρίσκουν εύκολα προϊόντα σε ελκυστικές προσφορές.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία