Image for post

Ελληνικό κρασί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις νομικές πτυχές της Πολωνίας

Η εξαγωγή κρασιού, μπύρας ή άλλου αλκοολούχου ποτού στην πολωνική αγορά είναι ένα διαδικαστικά περίπλοκο και απαιτητικό έργο καθώς μπορεί να γίνει μόνο από εγγεγραμμένες στην Πολωνία εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο ποτών και έχουν τις αναγκαίες άδειες - είτε πρόκειται για χονδρική διάθεση αλκοολούχων ποτών, είτε για λιανική πώληση. 

Η αλήθεια είναι ότι οι πολωνικοί νόμοι έχουν θέσει αυστηρούς κανόνες για την πώληση προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών. Που στην πράξη σημάνει ότι οποιοσδήποτε σχεδιάζει να εμπορεύεται αυτά τα προϊόντα πρέπει να αποκτήσει ειδικές άδειες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της λιανικής πώλησης, απαιτείται άδεια από το Γραφείο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της περιφέρειας που λειτουργεί η επιχείριση. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη στην περίπτωση της χονδρικής εμπορίας αλκοολούχων προϊόντων με περιεκτικότητα οινοπνεύματος άνω του 18% όπου υπάρχει απαίτηση για έγκριση από το Υπουργείο Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας της Πολωνίας.

Νομοθεσία της Πολωνίας

Για να συνεργαστείτε με έναν εισαγωγέα αλκοολούχων προϊόντων στην Πολωνία, η άδεια εμπορίας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο που πρέπει να διαθέτει. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε εισαγωγέας πρέπει να είναι εγγεγραμμένος ως φορολογούμενος ΦΠΑ, ακόμα και αν απαλλάσσεται από τη φορολόγηση λόγω χαμηλών εσόδων. Επίσης, ο εισαγωγέας πρέπει να έχει εξασφαλίσει την ορθή κατηγοριοποίηση των προϊόντων του στο μητρώο CEIDG.

Στην Πολωνία, η τοποθεσία των αποθηκευτικών χώρων και η επιλογή των σημείων πώλησης αλκοολούχων ποτών παίζουν κρίσιμο ρόλο. Σε ορισμένους δήμους της χώρας, υπάρχουν ειδικές κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν την απαραίτητη απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης αλκοολούχων ποτών και δημόσιων περιοχών, όπως σχολεία, σιδηροδρομικοί σταθμοί και εκκλησίες. Αυτή η προσέγγιση έχει στόχο να διασφαλίσει την κατάλληλη διαχείριση της κυκλοφορίας αλκοολούχων ποτών και να προστατεύσει δημόσιους χώρους και ευαίσθητες περιοχές από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η παρουσία σημείων πώλησης αλκοόλ σε κοντινή απόσταση από αυτούς.

Κυκλοφορία αλκοολούχων ποτών

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι στην περίπτωση των αλκοολούχων ποτών, η συναλλαγές από κράτος μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελούν μια απλούστερη και λιγότερο γραφειοκρατική διαδικασία σε σχέση με την τυποποιημένη διαδικασία για την ενδοκοινοτική παράδοση! Αυτό συμβαίνει λόγω των περιορισμών και των διατάξεων του συστήματος EMCS. Το σύστημα EMCS είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της κυκλοφορίας αλκοολούχων ποτών, καθώς και άλλων προϊόντων υπό ακλόνητο φορολογικό καθεστώς. Η χρήση αυτού του συστήματος είναι υποχρεωτική για την ενδοκοινοτική κυκλοφορία αλκοολούχων ποτών.

Οι πολωνικές επιχειρήσεις που ακολουθούν τη διαδικασία εισαγωγής και εξαγωγής αλκοολούχων ποτών αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις λόγω των αυστηρών νομοθετικών κανονισμών και των απαιτήσεων υγειονομικής ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται. Παρ' όλα αυτά, η αυξανόμενη ζήτηση για ορισμένα ποτά, όπως για παράδειγμα είναι το κρασί, δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες για κερδοφορία.

Οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου των ποτών συχνά διαθέτουν τα δικά τους τελωνειακά αποθέματα, γνωστά και ως τελωνειακές αποθήκες. Αντίθετα, οι μικρότεροι εισαγωγείς είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν με μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προμηθευτές προκειμένου να ζητήσουν από αυτούς την επικόλληση της ετικέτας με φορολογικό σήμα (φοροετικέτας) πριν αποστείλουν τα αγαθά τους στην Πολωνία.

Ωστόσο, τελευταία παρατηρείται μια αυξανόμενη παρουσία ιδιωτικών τελωνειακών αποθηκών που προσφέρουν στους μικρότερους φορείς τη δυνατότητα συνεργασίας. Αυτές οι τελωνειακές αποθήκες λειτουργούν ως ενδιάμεσοι κρίκοι, διευκολύνοντας την επικόλληση της ετικέτας με φορολογικό σήμα στα προϊόντα πριν αποσταλούν στην Πολωνία. Αυτό επιτρέπει στους μικρότερους εισαγωγείς να αποφύγουν την ανάγκη να εξαρτώνται από μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προμηθευτές για την επικόλληση των ετικετών.
Η παρουσία αυτών των ιδιωτικών τελωνειακών αποθηκών παρέχει μια εναλλακτική λύση για τους μικρότερους φορείς, επιτρέποντας τους να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους με περισσότερη αυτονομία και ευελιξία.

Φορολογικά σήματα

Ο πλέον επωφελής τρόπος αποτελεί πάντα η επικόλληση ετικέτας με φορολογικό σήμα στην Πολωνία. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι εξαγωγείς αποφεύγουν τα έξοδα που προκύπτουν από τη μεταφορά και επικόλληση ετικετών από ενδιάμεσους. Αν και αυτά τα έξοδα μπορεί να φαίνονται ασήμαντα μεμονωμένα, οι τιμές κυμαίνονται από μερικά λεπτά έως 1 ευρώ ανά φιάλη, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τελική τιμή του αλκοολούχου προϊόντος και την ανταγωνιστικότητα του στην πολωνική αγορά. Επομένως, η επικόλληση ετικέτας στην Πολωνία παρέχει οικονομικά οφέλη και συμβάλλει στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στην αγορά της Πολωνίας. Εάν ο εισαγωγέας σας διαθέτει δική του τελωνειακή αποταμίευση, αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση των δαπανών σας.

Συνολικά, η αγορά της Πολωνίας μπορεί να προσφέρει προοπτικές για την πώληση αλκοολούχων ποτών, παρά την αυστηρή νομοθεσία που ισχύει. Με μια κατάλληλη προετοιμασία και την υποστήριξη ενός τοπικού συνεργάτη, είναι δυνατό να αξιοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά. Με αυτήν την προσέγγιση, οι επιχειρηματίες μπορούν να ανακαλύψουν προοπτικές επιτυχίας σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία