Image for post

Μπορώ να ιδρύσω επιχείρηση στην Πολωνία;

Αν είσαι επιχειρηματίας που επιθυμεί να διευρύνει το μαγαζί του ή να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, η Πολωνία είναι μια καλή επιλογή. Είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παίζει καίριο ρόλο στην πολιτική και οικονομική σκηνή του κόσμου.

Πριν αποφασίσεις να εισέλθεις στην αγορά της Πολωνίας, υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις. 

place-post-preview-1-here:https://grandpl.com/polonia/arthro/odigos-idrysis-epicheirisis-stin-polonia-vimata-kai-apaitiseis-gia-ellines-epicheirimaties/

Ίδρυση εταιρείας από αλλοδαπούς

Σύμφωνα με την ισχύουσα, στην Πολωνία, νομοθεσία, οι αλλοδαποί μπορούν να εκτελέσουν οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα με τους ίδιους ακριβώς όρους που εφαρμόζονται για τους Πολωνούς πολίτες.

Νομοθεσία

Οι νομικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας αλλοδαπός προκειμένου να ιδρύσει επιχείρηση στην Πολωνία καθορίζονται από το άρθρο 13 του νόμου από την 2η Ιουλίου του 2004 σχετικά με την ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο αυτής της πράξης, η δυνατότητα και η μορφή λειτουργίας της επιχείρησης είναι εξαρτημένες από τη χώρα καταγωγής του αλλοδαπού.

Τι ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ

Η ευκολότερη διαδικασία ανοίγματος επιχείρησης στην Πολωνία αφορά τους πολίτες:

  • κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ)
  • άλλων χώρων οι οποίες έχουν συνάψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση 

Όλες οι παραπάνω ομάδες μπορούν να ανοίξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πολωνία χωρίς ουσιαστικά εμπόδια, που σημαίνει ότι η διαδικασία ίδρυσης της επιχείρησης για αυτούς διεξάγεται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους Πολωνούς πολίτες.

Τι ισχύει για τους αλλοδαπούς εκτός της ΕΕ

Ορισμένα εμπόδια εμφανίζονται στην περίπτωση των αλλοδαπών που δεν προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). 

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου από την 2η Ιουλίου του 2004 σχετικά με την ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας οι πολίτες αυτοί είναι υποχρεωμένοι να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις της πολωνικής νομοθεσίας, ο αλλοδαπός που κατάγεται από τις Τρίτες Χώρες, προκειμένου να ανοίξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πολωνία, πρέπει να προσκομίσει ένα από τα ακόλουθα έγγραφα:

1. Άδεια Μόνιμης Διαμονής
2. Ευρωπαϊκή Άδεια Διαμονής Μακράς Διαρκείας
3. Προσωρινή Άδεια Διαμονής

Επιπλέον, η δημιουργία επιχείρησης στην Πολωνία επιτρέπεται από αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν:

  • καθεστώς Πρόσφυγα (συμπεριλαμβανομένης της επικουρικής προστασίας)
  • προσωρινή Προστασία
  • έγκυρη Κάρτα Πολωνού Πολίτη (Karta Polaka)
  • άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους
  • άδεια για «ανεκτή» διαμονή

Θέλω να ανοίξω εταιρεία στην Πολωνία χωρίς να διαμένω εκεί. Μπορώ;

Ναι. Ο αλλοδαπός μπορεί να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα στο έδαφος της Πολωνίας, ωστόσο πρέπει να λάβει υπόψη του σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά την επιλογή της μορφής της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μπορεί να επιλέξει μόνο μία από τις παρακάτω νομικές μορφές των επιχειρήσεων: 

  • Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Spółka Komandytowa)
  • Ετερόρρυθμη Εταιρεία Joint-Stock (Spółki Komandytowo-Akcyjnej)
  • Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Spółki z Ograniczoną Odpowiedzialnością)
  • Ανώνυμη Εταιρεία (Spółka Akcyjna)

Σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, επιλέγοντας μία από τις παραπάνω νομικές  μορφές δεν απαιτείται να είσαι κάτοικος της Πολωνίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται επίσης    η φυσική σου παρουσία στην χώρα.

Αξίζει να ξέρεις

1. Η διαδικασία εγγραφής επιχείρησης για έναν αλλοδαπό είναι ίδια με εκείνη ενός Πολωνού πολίτη. Η προϋπόθεση είναι - ιθαγένεια ΕΕ ή ΕΟΧ ή άδεια μόνιμης ή προσωρινής διαμονής.

2. Η διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών πραγματοποιείται στο Επαρχιακό Γραφείο στο Τμήμα Αλλοδαπών.

3. Η ίδρυση της εταιρείας στην Πολωνία πρέπει να ξεκινήσει από την εγγραφή της στο Δημοτικό Γραφείο, μέσα από την καταχώριση στο Κεντρικό Μητρώο Πληροφοριών Οικονομικής Δραστηριότητας (CEIDG).

4. Η εγγραφή της εταιρείας από έναν αλλοδαπό που δεν διανέμει στην Πολωνία συνήθως δεν απαιτεί τη φυσική του παρουσία στην χώρα. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του Διαδικτύου.

5. Σε περίπτωση παραχώρησης πληρεξούσιου συνιστάται ο αλλοδαπός να επικοινωνήσει με τον συμβολαιογράφο της χώρας του.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία