Image for post
Photo by @wirestock: License 

Αξιοθέατα στη Βαρσοβία: Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης - τοποθεσία, εισιτήρια, ώρες λειτουργίας

Με ύψος 237 μέτρα, 3.288 δωμάτια και 46 ορόφους, συμπεριλαμβανομένων 2 υπόγειων, το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης (πολωνικά: Pałac Kultury i Nauki) στη Βαρσοβία είναι ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο που ξεχωρίζει στο αστικό τοπίο της πόλης. Κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, το παλάτι φιλοξενεί σήμερα διάφορες δραστηριότητες, όπως συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στην 1η Μαΐου 1952 με τη συμμετοχή 7,5 χιλιάδων εργατών και ολοκληρώθηκε σε 3 μόλις χρόνια. Σήμερα, στα 72 χρόνια της ύπαρξής του, το Παλάτι παραμένει ένα από τα ψηλότερα κτίρια στη Βαρσοβία και σε ολόκληρη την Πολωνία, κρατώντας ζωντανή την αρχιτεκτονική του εντυπωσιακή παρουσία στον χρόνο.

Στον 30ο όροφο του βρίσκεται το εντυπωσιακό Παρατηρητήριο (πολωνικά: Taras Widokowy), γνωστό ως XXX Floor. Η διαδρομή με το ασανσέρ διαρκεί μόλις 16 δευτερόλεπτα, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία με εκπληκτική θέα! Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε είναι κατά τη δύση του ηλίου ή το βράδυ, χαρίζοντας μια μαγική ατμόσφαιρα που δεν πρέπει να χάσετε.

Πώς να φτάσετε στο Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης;

Το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης βρίσκεται στο κέντρο της Βαρσοβίας, στην Πλατεία Ντεφιλάντ 1 (Platia Defilad). Περιβάλλεται από τέσσερις γνωστούς δρόμους της πόλης, τους Αλέγιε Γιεροζολίμσκιε (Aleje Jerozolimskie), Μαρσάουκοφσκα (ulica Marszałkowska), Σβιέντοκρζισκα (ulica Świętokrzyska) και Εμίλια Πλάτερ (ulica Emilii Plater).

Μέτρο

Για να φτάσετε εκεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή μετρό M1. Κατεβείτε στη στάση "Centrum" ή "Świętokrzyska", η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης.


Πάρκινγκ

Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα πάρκινγκ με πληρωμή που διαθέτει 561 θέσεις στάθμευσης. Υπάρχουν τρεις είσοδοι από την οδό Emilii Plater. Η πρώτη βρίσκεται κοντά στην οδό Jerozolimskie/Museum of Technology, η δεύτερη κοντά στο Congress Hall, και η τρίτη κοντά στην οδό Świętokrzyska. Υπάρχει επίσης μια είσοδος από την οδό Marszałkowska (προσωρινά μην διαθέσιμη λόγω κατασκευαστικών έργων). Οι πύλες ανοίγουν με την εξαγωγή του εισιτηρίου στάθμευσης. Για τις τιμές των εισιτηρίων, μπορείτε να τις βρείτε εδώ. Οι πληρωμές γίνονται στα 4 παρκόμετρα και υπάρχει δυνατότητα πληρωμές με κάρτα.

Ωράριο λειτουργίας

Παρακάτω θα βρείτε τις ώρες λειτουργίας του Παλατιού του Πολιτισμού και της Επιστήμης:

  • 2 Ιανουαρίου - 30 Απριλίου 2024: Δευτέρα-Κυριακή 9πμ – 6μμ
  • 1 Μαΐου - 30 Σεπτεμβρίου 2024: Δευτέρα-Κυριακή 9πμ – 7μμ
  • 1 Οκτωβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2024: Δευτέρα-Κυριακή 9πμ – 6μμ

Το Παρατηρητήριο στον 30ο όροφο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ.

Εισιτήρια

Για την είσοδο σας στο Παλάτι του Πολιτισμού & της Επιστήμης στη Βαρσοβία, απαιτείται εισιτήριο. Παρόλα αυτά, είναι μια επίσκεψη που σίγουρα αξίζει!

Το κτήριο λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως τις 20:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 23:30. Η είσοδος κοστίζει 25 ζλότι, περίπου 6 ευρώ, για το κανονικό εισιτήριο. Επιπλέον, υπάρχει ομαδικό εισιτήριο για ενήλικες ομάδες άνω των 10 ατόμων, το οποίο κοστίζει 20 ζλότι.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία