Image for post

Apostille: Η περίπτωση της Πολωνίας και της Ελλάδας


Η Σύμβαση της Χάγης για την αποστολή δημοσίων εγγράφων, γνωστή και ως Apostille, έχει ως στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης και επικύρωσης δημοσίων εγγράφων που προορίζονται για χρήση σε άλλες χώρες.

Η Πολωνία έγινε μέλος της Σύμβασης της Χάγης το 2005, και από τότε επωφελείται από την απλοποίηση της διαδικασίας επικύρωσης δικαιολογητικών που προορίζονται για άλλες χώρες μέλη της Σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται στην Πολωνία και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε χώρες που είναι επίσης μέλη της Σύμβασης, δεν απαιτείται να περάσουν από την κανονική διαδικασία διπλωματικής ή συμβολαιογραφικής επικύρωσης. Αντ' αυτού, μπορούν να λάβουν ένα απλοποιημένο σήμα Apostille, το οποίο αποδεικνύει τη νομιμότητα του εγγράφου στον προορισμό του.

Η Ελλάδα είναι επίσης μέλος της Σύμβασης της Χάγης, οπότε τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται στην Πολωνία και προορίζονται για χρήση στην Ελλάδα μπορούν να επικυρωθούν με ένα Apostille σήμα, χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω επικύρωση από τις διπλωματικές ή συμβολαιογραφικές αρχές. Αυτό διευκολύνει τη διεθνή αναγνώριση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημαντικό

Από τον Ιούνιο του 2014 και μετά, η Ελλάδα δεν ζητά πια από την Πολωνία να επικυρώνει τα έγγραφα που αφορούν την προσωπική κατάσταση, την ικανότητα, την οικογενειακή κατάσταση, την κατοικία ή τη διαμονή φυσικών προσώπων με τη σφραγίδα της Χάγης ή οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη διαδικασία. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται τα έγγραφα. Επιπλέον, δεν απαιτείται επικύρωση για άλλες πράξεις ή έγγραφα που σχετίζονται με την τελετή γάμου ή τη σύνταξη μιας ληξιαρχικής πράξης.

Ελληνικές υπηρεσίες αρμόδιες για τη χορήγηση Apostille

Στην Ελλάδα, υπάρχουν τρεις αρχές που είναι υπεύθυνες για την χορήγηση Apostille:

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Σε αυτήν την αρχή, γίνεται η επισημείωση των δημόσιων διοικητικών εγγράφων που ανήκουν σε δημόσιες υπηρεσίες ενός νομού, αλλά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της αιρετής περιφέρειας. Εδώ περιλαμβάνονται επίσης τα έγγραφα των νομικών προσώπων του δημοσίου δικαίου (π.χ. δημόσιες επιχειρήσεις) και τα έγγραφα των τοπικών οργανισμών αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και των ληξιαρχείων.

Περιφέρειες: Σε αυτήν την αρχή, γίνεται η επισημείωση των εγγράφων που αφορούν τις υπηρεσίες της περιφέρειας.

Πρωτοδικεία: Εδώ γίνεται η επισημείωση των δικαστικών εγγράφων σύμφωνα με τους νόμους Ν. 2503/1997, Ν. 1497/1984, Ν. 3852/2010 άρθρο 280, παράγραφος 1.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία