Image for post

Αλατωρυχείο Βιελίτσκα (Wieliczka) στην Πολωνία: Πώς να το επισκεφθείτε από την Κρακοβία

Η Πολωνία φημίζεται για την πλούσια ιστορία της και τα εντυπωσιακά αξιοθέατά της. Ένα από αυτά είναι το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα (Wieliczka), που αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αλατωρυχεία στον κόσμο. Βρίσκεται στην πόλη Βιελίτσκα, περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κρακοβίας. Αυτό το αλατωρυχείο έχει αναγνωριστεί επίσης ως πολιτιστικό μνημείο και από το 1978 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα έχει μία ιστορία που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα που σημαίνει ότι αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο αλατωρυχείο στην Ευρώπη. Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξή του στην περιοχή χρονολογείται το 1119. Η εξόρυξη του αλατιού συνεχίστηκε από τον μεσαίωνα μέχρι το 1996. Σήμερα, αν και η παραγωγή αλατιού έχει σταματήσει, πάνω από 400 ανθρακωρύχοι εργάζονται συστηματικά για να διατηρήσουν το αλατωρυχείο προσβάσιμο σε καθημερινή βάση για τους χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται.

Το αλατωρυχείο είναι αρκετά μεγάλο. Απλώνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φτάνει σε μέγιστο βάθος 327 μέτρων. Μέσα σε αυτά τα υπόγεια, θα μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερες από 2040 αίθουσες και στοές μήκους τριακοσίων χιλιομέτρων, οι οποίες διασχίζουν πυκνά κοιτάσματα από αλάτι. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εντυπωσιακές υπόγειες λίμνες που προσθέτουν μια μοναδική γοητεία στο τοπίο αυτό.

Οπότε αναμφισβήτητα, αν τυχόν βρίσκεστε αυτή την περίοδο στην Κρακοβία δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε αυτή τη μαγευτική τοποθεσία. Παρακάτω, θα βρείτε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε την επίσκεψή σας.

Προγράμματα ξενάγησης

Υπάρχουν διαφορετικά εισιτήρια και προγράμματα ξενάγησης για το αλατωρυχείο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στη τιμή του εισιτηρίου πάντα συμπεριλαμβάνεται το κόστος της ξενάγησης, επομένως αν δεν γνωρίζετε την πολωνική γλώσσα, αξίζει να το αγοράσετε ως ξενόγλωσσο πακέτο. Οι ξεναγήσεις σε άλλες γλώσσες είναι πιο περιορισμένες από αυτές στα πολωνικά. Οι επιλογές γλωσσών στα ξενόγλωσσα προγράμματα περιλαμβάνουν: αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ρώσικα, ισπανικά και ιταλικά. Δυστυχώς δεν υπάρχει ξενάγηση στα ελληνικά (μπορείτε όμως να βρείτε στο διαδίκτυο ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν ξενάγηση στην ελληνική γλώσσα). Με το "ξενόγλωσσο εισιτήριο" μπορείτε να επιλέξετε δύο διαφορετικές διαδρομές.

Τουριστική Διαδρομή

Η Τουριστική Διαδρομή (Trasa Turystyczna) είναι ανοιχτή από τις 08:00 έως τις 19:00. Οι ξεναγήσεις στα αγγλικά γίνονται ανά ώρα από τις 08:30 έως τις 19:00. Η Τουριστική Διαδρομή είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής και εντυπωσιακή διαδρομή που ακολουθούν οι περισσότεροι επισκέπτες. Επιλέγοντας την Τουριστική Διαδρομή, κατά την περιήγηση, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τους μοναδικούς θαλάμους με απίστευτες γλυπτικές λεπτομέρειες πάνω στο πετρώδες αλάτι. Το εισιτήριο για την διαδρομή αυτή περιλαμβάνει επίσης το κόστος εισόδου στο Μουσείο Muzeum Żup Krakowskich της Κρακοβίας που βρίσκεται επίσης εκεί. Η Τουριστική Διαδρομή έχει μήκος 1,5 χλμ και διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Διαδρομή Ορυχείου

Η ξενάγηση για τη Διαδρομή Ορυχείου (Trasa Górnicza) είναι διαθέσιμη μόνο στα πολωνικά και στα αγγλικά. Είναι προσβάσιμη μόνο για άτομα ηλικίας άνω των 10 ετών και λειτουργεί από τις 10:00 έως τις 17:00. Οι ξεναγήσεις στα αγγλικά πραγματοποιούνται στις εξής ώρες: 10:30, 14:00 και 16:30. Η διαδρομή έχει μήκος 1,9 χλμ και διαρκεί περίπου δυόμιση με τρεις ώρες.

Graduation Tower

Το Graduation Tower Σολάνκοβα (Tężnia Solankowa) είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί. Το εισιτήριο μπορεί να αγοραστεί για την ίδια ημέρα μέχρι τις 7 το απόγευμα. Ο περίπατος στο Graduation Tower γίνεται χωρίς συνοδεία ξεναγού.

*Αν σας ενδιαφέρουν οι ώρες ξεναγήσεων στα γερμανικά, γαλλικά, ρωσικά, ισπανικά και ιταλικά - μπορείτε να μας στείλετε ένα email για να σας προωθήσουμε τις διαθέσιμες ώρες ξεναγήσεων.

Εισιτήρια

Τα εισιτήρια μπορείτε να τα αγοράσετε επί τόπου στο σημείο εισόδου είτε διαδικτυακά πατώντας εδώ. Για να πραγματοποιήσετε ξενάγηση σε άλλες γλώσσες εκτός από τα πολωνικά και τα αγγλικά, απαιτείται αγορά εισιτηρίων μέσω διαδικτύου.

Τουριστική Διαδρομή (Daniłowicz Shaft)

Οι παρακάτω τιμές ισχύουν ανά άτομο και αφορούν την ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα.

  • Κανονικό εισιτήριο: 126 PLN (28.2 ευρώ)
  • Εισιτήριο με έκπτωση για φοιτητές και ηλικιωμένους 116 PLN (26 ευρώ)
  • Εισιτήριο με έκπτωση για άτομα με αναπηρία 116 PLN (26 ευρώ)
  • Εισιτήριο με έκπτωση για παιδιά και νέους 106 PLN (23.8 ευρώ)
  • Οικογενειακό εισιτήριο (2+2) 379 PLN (85 ευρώ)
  • Εισιτήριο για παιδιά κάτω των 4 ετών - δωρεάν

Διαδρομή Ορυχείου (Regis Shaft)

Οι παρακάτω τιμές ισχύουν ανά άτομο και αφορούν την ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα.

  • Κανονικό εισιτήριο 126 PLΝ (28.2 ευρώ)
  • Εισιτήριο με έκπτωση για φοιτητές και ηλικιωμένους 116 PLN (26 ευρώ)
  • Εισιτήριο με έκπτωση για παιδιά και νέους 106 PLN (23.8 ευρώ)
  • Οικογενειακό εισιτήριο (2+2) 379 PLN (85 ευρώ)

Graduation Tower

Οι παρακάτω τιμές ισχύουν ανά άτομο και αφορούν την ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα.

    • Κανονικό εισιτήριο 9 PLN (2 ευρώ)
    • Εισιτήριο με έκπτωση 6 PLN (1.3 ευρώ)
    • Οικογενειακό εισιτήριο (2+2) 25 PLN (5.6 ευρώ)
    • Κάρτα 5 εισόδων (κανονική) 30 PLN (6.7 ευρώ)
    • Κάρτα 5 εισόδων (με έκπτωση) 20 PLN (4.5 ευρώ)
    • Κάρτα 10 εισόδων (κανονική) 50 PLN (11.2 ευρώ)
    • Κάρτα 10 εισόδων (με έκπτωση) 30 PLN (6.7 ευρώ)

    Πρόσβαση

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτάσετε από την Κρακοβία στη Βιελίτσκα. Σημειώνεται, ότι αρκετά εύκολα μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία, ξεναγούς και ταξιδιωτικά πρακτορεία που διοργανώνουν μετακινήσεις στο αλατωρυχείο επί πληρωμή.

    Τρένο

    Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να μεταβείτε στη Βιελίτσκα είναι με το τρένο. Από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κρακοβίας (Kraków Główny), μπορείτε να αποβιβαστείτε στον σταθμό Wieliczka-Rynek Kopalnia. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 20 λεπτά και το δρομολόγειο πραγματοποιείται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια στο σταθμό ή διαδικτυακά.

    Λεωφορείο

    Για να φτάσετε στο αλατωρυχείο, μπορείτε να πάρετε επίσης το λεωφορείο της γραμμής 304. Πρέπει να αγοράσετε ένα εισιτήριο που καλύπτει τις αστικές ζώνες Ι και ΙΙ. Αναχωρείτε από τη στάση Dworzec Główny Zachód κοντά στο Galeria Krakowska. Αν ακολουθήσετε την Τουριστική Διαδρομή, κατεβαίνετε στη στάση Wieliczka Kopalnia Soli. Αν προτιμήσετε τη Διαδρομή Ορυχείου κατεβαίνετε στη στάση Wieliczka Rynek.

    Αυτοκίνητο

    Αν προτιμάτε να οδηγήσετε, μπορείτε να ακολουθήσετε τον αυτοκινητόδρομο A4 από την Κρακοβία προς τη Βιελίτσκα. Η απόσταση είναι 15 χιλιόμετρα περίπου και η διαδρομή διαρκεί 25 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση που θα βρείτε. Έξω από το αλατωρυχείο υπάρχει μεγάλο πάρκινγκ.

    Οργανωμένη εκδρομή

    Μια άλλη επιλογή είναι να εγγραφείτε σε κάποια οργανωμένη εκδρομή (υπάρχουν ειδικά προγράμματα και στα ελληνικά!) από την Κρακοβία προς τη Βιελίτσκα. Υπάρχουν επίσης πολλές ιδιωτικες τουριστικές εταιρείες που παρέχουν ολοκληρωμένα πακέτα εκδρομών και περιλαμβάνουν στη τιμή μεταφορά, εισιτήριο εισόδου και ξενάγηση.

    Όποτε σας συνιστούμε τη Βιελίτσκα ως ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε εάν βρίσκεστε στην Κρακοβία. Επίσης, αν έχετε ήδη επισκεφθεί το αλατωρυχείο Βιελίτσκα μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας μαζί μας στα σχόλια.

    Σχόλια 4

    * Υποχρεωτικά πεδία
    Μαρία Δημητριάδη 16-07-2023 20:55
    Μοναδικής ομορφιάς και κατασκευής αξιοθέατο!
    Kostas 17-07-2023 07:31
    Endiaferon ar8ro. Den gnwriza tin uparxi autou tou merous. Tha to epistekftw sigoura
    Ελένη Παπαδοπούλου 27-12-2023 09:02
    Πανέμορφα!
    Μαρία Καρακίτσιου 28-05-2024 13:17
    Θα με ενδιέφερε μια ξενάγηση στα ελληνικά ξέρετε που μπορώ να απευθυνθώ?