Image for post

Αγορά βιολογικών προϊόντων στην Πολωνία

Η παγκόσμια αγορά βιολογικής γεωργίας αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών που επικρατούν στα βιολογικά προϊόντα. Εξαιτίας της υψηλής ανάπτυξης του κλάδου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ένα σημαντικό στόχο για περαιτέρω ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 25% έως το 2030. Σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη, η πολωνική αγορά βιολογικών τροφίμων μόλις άρχισε να αναπτύσσεται. Η τάση για τα βιολογικά τρόφιμα φαίνεται να φτάνει και στην Πολωνία, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα βιολογικά τρόφιμα έχουν διαδραματίσει σχετικά μικρό ρόλο στην πολωνική αγορά τροφίμων.

Σύμφωνα με την Nielsen, η αξία της αγοράς των βιολογικών προϊόντων στην Πολωνία το 2019, ανήλθε στα 620 εκατ. PLN (141 εκατ. ευρώ). Η αξία του καλαθιού βιολογικών προϊόντων των Πολωνών αυξήθηκε τρεις φορές ταχύτερα από αυτό των παραδοσιακών προϊόντων. Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν ήδη το 0,5% της αξίας ολόκληρου του καλαθιού αγορών των Πολωνών καταναλωτών. Το καλάθι των προϊόντων BIO περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα για παιδιά (55%) και φυτικό γάλα.

Ποια βιολογικά προϊόντα προτιμάνε οι Πολωνοί

Γαλακτοκομικά οργανικά προϊόντα: η ομάδα αυτή περιλαμβάνει βιολογικά γιαούρτια, βιολογικά κεφίρ, βιολογικά τυριά και βιολογικά γάλατα. Τα γιαούρτια BIO (αξίας άνω των 100 εκατ. ζλότι) ήταν τα πρώτα που έγιναν πιο προσιτά για τους καταναλωτές.

Προϊόντα για τα παιδιά: τα πιστοποιημένα έτοιμα γεύματα για παιδιά ανέρχονται στο 11% του συνολικού μεριδίου όλων των πωλήσεων των παιδικών τροφών. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει κυρίως μπισκότα, έτοιμα φαγητά σε βαζάκια και χυμούς. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και για τα βιολογικά ποτά.

Πολωνικά βιολογικά προϊόντα

Πάνω από το 80% των βιολογικών τροφίμων που διατίθενται στα καταστήματα της Πολωνίας προέρχονται από το εξωτερικό. Η συντριπτική πλειονότητα των βιολογικών προϊόντων παρήχθη από ξένους παραγωγούς.

Τα βιολογικά προϊόντα πολωνικής προέλευσης είναι κυρίως:
  • βιολογικά δημητριακά
  • βιολογικά φρούτα
  • βιολογικά λαχανικά

Πολύ δημοφιλείς στην Πολωνία είναι οι βιολογικές κονσέρβες φρούτων και λαχανικών. H κατηγορία αυτή προσφέρει πολλά και διαφορετικά προϊόντα, από χυμούς και πουρέ, μέχρι μαρμελάδες και κονσέρβες, αλλά και κονσερβοποιημένα λαχανικά, τουρσιά και πατατάκια. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται δυναμικά, επίσης, η επεξεργασία κρέατος και η παραγωγή
διαφόρων τύπων οργανικών αλλαντικών.

Σημεία πώλησης

Στην Πολωνία λειτουργούν περίπου 600 μικρά και πολύ μικρά εξειδικευμένα καταστήματα τα οποία εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα.

Βιολογικά σουπερμάρκετ

BIO Carrefour — τον Νοέμβριο του 2019, η αλυσίδα Carrefour άνοιξε το πρώτο BIO Carrefour στη Βαρσοβία, όπου πωλούνται μόνο βιολογικά προϊόντα.

FAMILYBIO — η αλυσίδα Bio Family διαθέτει 6 καταστήματα σε ολόκληρη την Πολωνία (Poznan, Swarzędz, Łódź και Wrocław).

Βιολογικά προϊόντα στις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ και discount

Ηλεκτρονικά καταστήματα BIO

BIOSKLEP
BIOPLANET
SYMBIO
ORGANIC MARKET
EKOWITAL

Οι βιολογικές καλλιέργειες στην Πολωνία

Το 2015, ο αριθμός των βιολογικών καλλιεργειών στην Πολωνία ήταν 23.000 και αφορούσε έκταση περίπου 550 χιλιάδες εκτάρια (το 2004 υπήρχαν 3.760 αγροκτήματα με έκταση 82 χιλιάδες εκτάρια). Σήμερα, το μερίδιο του οικολογικού χώρου αντιπροσωπεύει σχεδόν το 3,4% της συνολικής έκτασης αγροκτημάτων της Πολωνίας. Τα περισσότερα βρίσκονται στις παρακάτω περιοχές:

  • Warmińsko-mazurskie
  • Zachodniopomorskie
  • Podlaskie

Το μέσο μέγεθος μιας βιολογικής φάρμας στην Πολωνία ορίζεται περίπου σε 26 εκτάρια και ποικίλλει ανά περιοχή. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εκμεταλλεύσεων (25%) είναι αγροκτήματα με καλλιεργούμενη έκταση 5-10 εκταρίων. Οι μεγαλύτερες βιολογικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (άνω των 100 εκταρίων) είναι λίγες και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του συνολικού αριθμού τους.

Συμφώνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας για το 2019, στον κλάδο της βιολογικής γεωργίας πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες από 20.146 αγροτικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων 18.656 βιολογικών αγροτών που διαχειρίζονται την έκταση των 505,7 χιλιάδων εκταρίων. Η μεγαλύτερη έκταση βιολογικής γεωργικής γης καταλήφθηκε από καλλιέργειες δημητριακών και στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα πράσινα λιβάδια. Επιπλέον, το 2019 αυξήθηκε αρκετά στον τομέα βιολογικής κτηνοτροφίας, η παραγωγή αυγών και ψαριών, καθώς και ο αριθμός ζώων και πουλερικών.

Μονάδες επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων

Τη δεκαετία 2004-2015, αυξήθηκε επίσης ο αριθμός μονάδων βιολογικής επεξεργασίας στην Πολωνία, από 55 το 2004 σε 540 το 2015, φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο σε ρυθμό ανάπτυξης 35%. Το 2013 ο μεγαλύτερος αριθμός μονάδων βιολογικής επεξεργασίας βρισκόταν στις παρακάτω περιοχές:

  • Mazowieckie (78)
  • Wielkopolskie (53)
  • Lubelskie (45)

Προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιολογική γεωργία στην Πολωνία, είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και ο κατακερματισμός, που προκαλεί προβλήματα στην πώληση πρώτων υλών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πώληση βιολογικών πρώτων υλών στις χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των μονάδων βιολογικής επεξεργασίας στην Πολωνία είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στη Γερμανία (9.183), στη Γαλλία (8.957), στην Ιταλία (5.873), στη Μεγάλη Βρετανία (2.052) και στις Κάτω Χώρες (1.035).

Πιστοποίηση

Το πολωνικό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία αποτελείται από:

Ο έλεγχος των βιολογικών παραγωγών πραγματοποιείται από 13 εξουσιοδοτημένους οργανισμούς πιστοποίησης. Ο κάθε οργανισμός βιολογικής πιστοποίησης παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους παραγωγούς που ελέγχει.

Νομοθεσία

Η πολωνική νομοθεσία σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα (πολωνικά)

Αξίζει να επισκεφτείς

Πολωνικό Επιμελητήριο Βιολογικών Τροφίμων (πολωνικά) — το Πολωνικό Επιμελητήριο Βιολογικών Τροφίμων (Polska Izba Żywności Ekologicznej) είναι ένας οργανισμός που ενώνει τους αγρότες, τους παραγωγούς, τους μεταποιητές και και τους πωλητές της πιστοποιημένης βιομηχανίας βιολογικών τροφίμων.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία