Image for post

Αγορά κρασιού στην Πολωνία

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, ο μέσος Γάλλος καταναλώνει περίπου 50 λίτρα κρασιού το χρόνο, ενώ ο μέσος Πολωνός μόνο 6 λίτρα κρασιού. Αν και η διαφορά αυτή δεν φαίνεται πολύ ενθαρρυντική, αφού η συγκεκριμένη μέση κατανάλωση οίνου στη Πολωνία είναι αρκετά χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η Πολωνία αποτελεί μία από τις πιο υποσχόμενες ευρωπαϊκές αγορές οίνου.

Γιατί;

  • Στο διάστημα 2004–2013 η αγορά κρασιού στη Πολωνία μεγεθύνθηκε σχεδόν κατά 56%.
  • Εδώ και χρόνια, οι πωλήσεις κρασιού στη Πολωνία αυξάνονται σταθερά με την ετήσια ταχύτητα να φτάνει περίπου στο 5–6%.
  • Το 2019 οι πωλήσεις κρασιού στη Πολωνία αυξήθηκαν κατά 9% σημειώνοντας ταυτόχρονα ρεκόρ πωλήσεων — 3,2 δις PLN.
  • Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί κατά πολύ η γνώση και η αντίληψη οίνου του μέσου Πολωνού.

Νομοθεσία

Το βασικό νομικό πλαίσιο για τα οινοπνευματώδη ποτά στη Πολωνία ορίζεται από το νόμο 26/10/1982 (D.U. z 2002 r.nr 147, poz. 1231) περί της «προστασίας από την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών» και τις τροποποιήσεις αυτού. Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορούν να διατίθενται ελεύθερα, όμως η διακίνηση αλκοολούχων ποτών επιτρέπεται μόνο από επιχειρήσεις οι οποίες κατέχουν τη σχετική άδεια (zezwolenia na hurtowy obrót napojami alkoholowymi). Η άδεια αυτή εκδίδεται από:

  • τις δεκαέξι περιφέρειες της Πολωνίας (urząd marszałkowski) — για ποτά με περιεκτικότητα οινοπνεύματος μικρότερη του 18% (διετής ισχύς)
  • το Υπουργείο Οικονομικών — για ποτά με περιεκτικότητα οινοπνεύματος μεγαλύτερη του 18% (μονοετής ισχύς)

Συσκευασία

Στο θέμα συσκευασίας οι Πολωνοί ακολουθούν τις ευρωπαϊκές τάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, οι καταναλωτές προτιμούν τους φελλούς από τα βιδωτά πώματα των φιαλών, με τα τελευταία να συνδέονται στη συνείδησή τους με φθηνά και χαμηλής ποιότητας οινοπνευματώδη ποτά.
Προτείνονται γυάλινα μπουκάλια και απλές ετικέτες. Η φιάλη μπορεί να εισάγεται με την ετικέτα της χώρας προέλευσης, όμως πρέπει να περιέχει βασικές πληροφορίες στην πολωνική γλώσσα, όπως:

  • το όνομα του κρασιού
  • η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού και του εισαγωγέα
  • η περιεκτικότητα σε αλκοόλ

Σημεία πώλησης

Discount και σουπερμάρκετ

Τα τελευταία χρονιά στη λιανική πώληση του κρασιού στη Πολωνία κυριαρχούν δύο μεγάλες αλυσίδες:

Όσον αφορά την αγορά οίνου, το χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε νέες ετικέτες και διαφορετικά είδη κρασιού σε αρκετά προσιτές τιμές. Το μερίδιο των καταστημάτων που διαθέτουν έχει αυξηθεί σημαντικά εις βάρος των μικρότερων καταστημάτων.

Άλλες αλυσίδες, όπως το Carrefour και το Makro Cash & Carry, εστιάζουν κυρίως σε premium οίνους (αφρώδεις και μη).
Είναι βέβαιο πως η συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες και discounts εγγυάται την πρόσβαση σε έναν σημαντικό αριθμό αγοραστών, όμως προϋποθέτει από τον προμηθευτή ετοιμότητα να ανταποκριθεί στις χαμηλές τιμές πώλησης που απαιτεί η αγορά αυτή πολλές φορές.

Μικρές αλυσίδες

Οι Πολωνοί συχνά αγοράζουν αλκοόλ και σε μικρές αλυσίδες, όπως είναι οι παρακάτω:

Φορείς

Το 2014 δημιουργήθηκε η Ένωση Εισαγωγέων και Διανομέων Οίνου (Stowarzyszenie Importerów i Dystrybutorów Wina). Μέλη του συνδέσμου, είναι κυρίως οι κορυφαίοι εισαγωγείς οίνων υψηλής ποιότητας, οι οποίοι καλύπτουν συνολικά το 80% της αγοράς. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Πολωνία περίπου 800 με 1000 εισαγωγικές εταιρείες οίνου.

Πρέπει να ξέρεις

1. Στις φιάλες πρέπει να τοποθετούνται ειδικές φορολογικές ταινίες (banderola).

2. Στο κρασί, συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών οίνων, επιβάλλονται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης της τάξης των 158,00 PLN ανά εκατόλιτρο (περίπου 36 ευρώ) και ΦΠΑ 23%.

3. Η διαφήμιση οινοπνευματωδών υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς. Εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις οι οποίες αφορούν κυρίως τη μπίρα, απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα θέατρα και τις αφίσες στο δρόμο.

4. Προτιμώνται οι φελλοί και όχι τα βιδωτά πώματα.

5. Οι μη αφρώδεις οίνοι πωλούνται περισσότερο στις πόλεις, μιας και εκεί υπάρχουν περισσότερα μπαρ και εστιατόρια.

6. Η ταχύτερα ανερχόμενη κατηγορία οίνου, αυτή τη στιγμή, κυμαίνεται στην τιμή των 40,00 PLN (πάνω από 9 ευρώ).

Αξίζει να επισκεφτείς

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία