Image for post

Aγορά φωτισμού στην Πολωνία

Η αγορά φωτισμού αναπτύσσεται δυναμικά σε όλο τον κόσμο, καθώς η καινοτομία και η τεχνολογική ανάπτυξη δημιουργούν νέες δυνατότητες στον τομέα. Η τεχνολογία LED και τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού αποτελούν κινητήρια δύναμη για τη βιομηχανία φωτισμού και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κανονισμοί που σχετίζονται με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές φωτισμού. Η νέα στρατηγική της ΕΕ, η Ευρώπη 2020, έχει ως στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%, πράγμα που δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τη βιομηχανία φωτισμού.

Η ευρωπαϊκή αγορά φωτισμού είναι αναγνωρίσιμη σε όλον τον κόσμο, κυρίως λόγω της υψηλής ποιότητας και του μοναδικού σχεδιασμού των προϊόντων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για το 2019, η αγορά φωτισμού στην Ευρώπη απασχολεί συνολικά πάνω από 150.000 άτομα και τα έσοδα που δημιουργούνται από αυτήν αντιπροσωπεύουν το 30% των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς φωτισμού.

Το σήμα κατατεθέν της ευρωπαϊκής αγοράς είναι σίγουρα υψηλό επίπεδο καινοτομίας και κατακερματισμός της αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλύσεων, έως το 2020, η αξία της παγκόσμιας αγοράς γενικού φωτισμού θα αυξηθεί κατά περίπου 50% φτάνοντας τα 83 δις ευρώ, εκ των οποίων το μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς αγγίζει περίπου το 20%.

Χαρακτηριστικά αγοράς φωτισμού

Η αγορά φωτισμού αναπτύσσεται δυναμικά και στην Πολωνία, η οποία σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τη σύγχρονη αστικοποίηση, την κλιματική αλλαγή και τις νέες παγκόσμιες τάσεις φωτισμού. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται και η ζήτηση για τις τεχνολογίες LED και τις σύγχρονες λύσεις φωτισμού, κάτι που μπορεί να ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολωνική παραγωγή.

Η αγορά φωτισμού στην Πολωνία, καθώς και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ποικίλη και πολύ καλά οργανωμένη. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πλήρες φάσμα προμηθευτών που αποτελείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που ειδικεύονται στον οικιακό φωτισμό, μεσαίες εγχώριες εταιρείες, με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων φωτισμού, αλλά και μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες παγκοσμίου φήμης.

Με άλλα λόγια, εκτός από τους μικρούς παραγωγούς και εισαγωγείς, η πολωνική βιομηχανία φωτισμού περιλαμβάνει πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην παραγωγή φωτιστικών για εμπορικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού βιομηχανικών χώρων, εμπορικών, αθλητικών χώρων, γραφείων, ξενοδοχείων και οδικών υποδομών.

Η πολωνική βιομηχανία φωτισμού αποτελεί ένα ώριμο τμήμα της αγοράς με σταθερή πελατεία. Η ανάπτυξης της πολωνικής αγοράς φωτισμού οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές.  Η συνολική αξία των εξαγωγών της πολωνικής βιομηχανίας φωτισμού είναι περίπου το 1/3 της αγοραίας αξίας. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς πολωνικών προϊόντων φωτισμού είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα 3/4 του συνόλου των εξαγωγών.

Κανάλια διανομής

Το κύριο κανάλι διανομής είναι οι εξειδικευμένοι ηλεκτρολόγοι χονδρέμποροι ή οι άμεσες πωλήσεις για αρχιτεκτονικές επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι κύριοι τρόποι διανομής των προϊόντων είναι μέσω εξειδικευμένων ηλεκτρολόγων χονδρεμπόρων ή μέσω απευθείας πωλήσεων για αρχιτεκτονικές επενδύσεις.

Κλάδος φωτισμού: προβλήματα

Οι πολωνικές εταιρείες κατασκευής φωτισμού αναγκάζονται να ανταγωνιστούν με ξένους εισαγωγείς και προμηθευτές φθηνών και κακής ποιότητας λύσεων, κυρίως από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αλλά και την Ασία (κυρίως Κίνα). Λόγω της έλλειψης συγκριτικών στοιχείων μεταξύ των προϊόντων ή πολλές φορές λόγω της ανωριμότητας του Πολωνού καταναλωτή και επενδυτή και της παράλειψης σημαντικών πτυχών, όπως είναι η υψηλή ποιότητα, η ενεργειακή απόδοση ή η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον κατά τη λήψη αποφάσεων στην αγορά, το πρόβλημα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά είναι αισθητό.

Εκθέσεις φωτισμού

Φόρουμ Τεχνολογίας Φωτισμού LUMENtech 2020 - 25 Νοεμβρίου 2020, στην πόλη Sosnowiec
Έκθεση Light Trade Show - 3-5 Μαρτίου 2021, Βαρσοβία 

Συνεταιρισμοί κλάδου φωτισμού

Η Πολωνική Ένωση Βιομηχανίας Φωτισμού (πολωνικά: Polski Związek Przemysłu Oświetleniowego) είναι μια οργάνωση που εκπροσωπεί τον κλάδο του φωτισμού στην Πολωνία. Περιλαμβάνει διάφορες εταιρείες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εξοπλισμού φωτισμού και σχετικών προϊόντων.

Η Ένωση Παραγωγών Φωτιστικών "Pol-lighting" (Związek Producentów Sprzętu Oświetleniowego „Pol-lighting”) είναι μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους παραγωγούς εξοπλισμού φωτισμού στην Πολωνία. Η ενώση αποτελείται από διάφορες εταιρείες που ειδικεύονται στην παραγωγή φωτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία