Image for post

Αγορά ελαιόλαδου στην Πολωνία

Οι Πολωνοί, κατά κεφαλήν, καταναλώνουν περίπου 1 λίτρο ελαιόλαδου ετησίως, δηλαδή όσο καταναλώνουν οι μεσογειακοί λαοί σε περίπου 1 μήνα. Παρόλα αυτά, η Πολωνία αποτελεί μία ενδιαφέρουσα αγορά για τους παραγωγούς ελαιόλαδου, αφού τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρείται έντονη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των Πολωνών, που μεταξύ άλλων, αφορά τις προτιμήσεις τους στην κατανάλωση λίπους.

Οι Πολωνοί επιλέγουν όλο και περισσότερο υγιή προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ελαιόλαδο. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Πολωνίας (GUS) δείχνουν συστηματική αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών λιπών εις βάρος των ζωικών.

Ποια μάρκα ελαιόλαδου προτιμάνε οι Πολωνοί;

Σύμφωνα με μία έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Market and Social Research Center (CeBRiS), το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στην κουζίνα των Πολωνών. 

Οι δύο κύριοι λόγοι για την αλλαγή αυτή είναι:

  • οι πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες των Πολωνών
  • τα συχνότερα ταξίδια των Πολωνών στο εξωτερικό, όπου δοκιμάζουν νέες γεύσεις και γεύματα, τα οποία προσπαθούν μετά να μαγειρέψουν στα σπίτια τους

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το ελαιόλαδο προτιμάται από το 55% των Πολωνών που αγοράζουν φυτικά λάδια (85,6% των ερωτηθέντων)Ταυτόχρονα, οι τρεις στους δέκα αγοράζουν το ελαιόλαδο συνειδητά γνωρίζοντας από πριν τη μάρκα του και τη διαθεσιμότητα του στο κανάλι της λιανικής. Ωστόσο, παραπάνω από 30% των ερωτηθέντων δεν θυμάται ούτε δίνει προσοχή στη μάρκα ελαιόλαδου που επιλέγει. Σχεδόν ο ίδιος αριθμός — 31% — δηλώνει ότι δεν δείχνει καμία προτίμηση στις διαθέσιμες μάρκες στην αγορά. 

Η έλλειψη εμπιστοσύνης και δέσμευσης των καταναλωτών σε συγκεκριμένες μάρκες αυξάνει τις πιθανότητες για ομαλό λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος.

Ελαιόλαδο

Η αγορά ελαιόλαδου στην Πολωνία ανήκει στις λεγόμενες «νέες αγορές με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης». Δεν υπάρχουν καλλιέργειες ελαιόδεντρων στην Πολωνία, ως εκ τούτου, λόγω της έλλειψης των εγχώριων πρώτων υλών η συνολική προσφορά ελαιολάδου εισάγεται από το εξωτερικό

Μέχρι την ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, οι μόνοι προμηθευτές ελαιόλαδου ήταν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Μετά το 2004, η Πολωνία σημείωσε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, η οποία οδήγησε σε αυξημένο ενδιαφέρον των Πολωνών καταναλωτών για νέα προϊόντα και ταυτόχρονα στην αύξηση του αριθμού των διανομέων και προμηθευτών ελαιόλαδου. Με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ελαιόλαδο άρχισε να εισάγεται επίσης από άλλες δώδεκα χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Πορτογαλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες. 

Τα τελευταία χρόνια, οι βασικότεροι προμηθευτές της Πολωνίας στην κατηγορία του παρθένου ελαιόλαδου είναι σταθερά η Ιταλία και η Ισπανία και αμέσως μετά ακολουθεί η Ελλάδα. Σχετικά με τις εξαγωγές, ένα πολύ μικρό ποσοστό του εισαγόμενου ελαιόλαδου επανεξάγεται και στις γειτονικές αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως στην Ουκρανία.

Πυρηνέλαιο

Όπως στην περίπτωση του ελαιόλαδου, δεν υπάρχει παραγωγή πυρηνέλαιου στην Πολωνία. Όλο το πυρηνέλαιο που διατίθεται στην πολωνική αγορά εισάγεται από το εξωτερικό. Μέχρι το 2004 οι βασικοί προμηθευτές της Πολωνίας ήταν, όπως και στην περίπτωσή του ελαιόλαδου, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Μετά την ένταξή της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πυρηνέλαιο άρχισε να εισάγεται επίσης από τις πιο κοντινές χώρες όπως είναι η Τσεχία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία (GUS), το 2005 η εισαγωγή του πυρηνέλαιου από την Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά — μείωση των εισαγωγών κατά 45% ως προς την ποσότητα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος — με αποτέλεσμα η Τσεχία να γίνει ένας από τους κύριους προμηθευτές της Πολωνίας.

Σημεία πώλησης και ενδεικτικές τιμές λιανικής

Ηλεκτρονικά καταστήματα

Ελαιόλαδο σε πλαστικό μπουκάλι των 500 ml – οι ενδεικτικές τιμές κυμαίνονται από 25 PLN έως 35 PLN (περίπου 5,5 – 8 ευρώ).

Ελαιόλαδο σε πλαστικό μπουκάλι των 1000 ml – οι ενδεικτικές τιμές κυμαίνονται από 27 PLN έως 40 PLN (περίπου 6 – 9,5 ευρώ).

Πυρηνέλαιο σε πλαστικό μπουκάλι των 500 ml – οι ενδεικτικές τιμές κυμαίνονται από 14,89 PLN έως 27 PLN (περίπου 3,5 – 6 ευρώ).

Πυρηνέλαιο σε πλαστικό μπουκάλι των 1000 ml – οι ενδεικτικές τιμές κυμαίνονται από 17,99 PLN έως 22,99 PLN (περίπου 4,5 – 5,5 ευρώ).

Σουπερμάρκετ

Discount

Διανομή

Λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης, αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των διανομέων ελαιόλαδου στην πολωνική αγορά. Μερικοί από τους μεγαλύτερους διανομείς είναι οι παρακάτω:

Αξίζει να επισκεφτείς

Τα πολωνικά ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν ελληνικό ελαιόλαδο:

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία